На кафедрі математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ регулярно проходять наукові семінари, на яких обговорюються доповіді з актуальних питань математики. Також відбуваються семінари з історії математики, де виступають не тільки математики, але й історики, працівники музеїв, очевидці. Не так давно пройшли семінари, присвячені пам'яті колишніх завідувачів кафедр математики КПІ В.А.Зморовича та О.С.Смогоржевського.

21 вересня відбувся науковий семінар, присвячений вшануванню пам'яті завідувача кафедри вищої математики КПІ у 1938 –1941 роках члена-кореспондента АН УРСР професора Юрія Дмитровича Соколова (1896-1971). Співорганізаторами цього заходу стали Державний політехнічний музей при НТУУ "КПІ" і Астрономічний музей Астрономічної обсерваторії КНУ ім. Тараса Шевченка.

Відкрила семінар доктор фіз.-мат. наук, професор Н.О.Вірченко. Директор ДПМ Н.В.Писаревська розповіла про наукові досягнення Ю.Д. Соколова та закінчила свій виступ віршами на згадку про вченого, який сам захоплювався поезією і часто наприкінці своїх лекцій декламував улюблені поетичні рядки. М.н.с. ДПМ Л.С.Баштова у своїй доповіді повідомила про факти з життя вченого, які стали відомі лише нещодавно. Про наукові здобутки Ю.Д. Соколова розповів проф. В.О.Добровольський. С.н.с. Астрономічного музею Астрономічної обсерваторії КНУ ім. Тараса Шевченка Л.В.Казанцева продемонструвала матеріали про роботу обсерваторії під керівництвом Ю.Д.Соколова в роки німецької окупації. Своїми спогадами поділилося подружжя Путіліних, які особисто спілкувались з Юрієм Дмитровичем.

Перед слухачами поставав величний образ людини, яка не йшла на компроміс з власною совістю. Ю.Д.Соколов один з небагатьох до останнього захищав у різних інстанціях заарештованого академіка Михайла Кравчука, свого попередника на кафедрі. Він зберіг колектив кафедри та опікувався учнями М.П. Кравчука, зокрема О.С.Смогоржевським та В.А.Зморовичем, які керували математичними кафедрами КПІ в роки війни і повоєнної відбудови.

Очоливши під час окупації Київську астрономічну обсерваторію, ризикуючи життям Юрій Дмитрович переховував київських математиків С.І.Зуховицького та Й.Б.Погребиського – євреїв за національністю, зумів перешкодити вивезенню в Німеччину унікальних астрономічних інструментів і великої бібліотеки обсерваторії. Уже в похилому віці Ю.Д.Соколов, залишаючись принциповою і безкомпромісною людиною, був одним із трьох математиків з академічними званнями, до яких належали Ю.М. Березанський (учень С.І Зуховицького) та А.В. Скороход, які у 1968 р. підписали знаменитий "лист 139-ти" з вимогою припинити практику протизаконних політичних процесів. Докладніше про Ю.Д.Соколова читайте на сайті: kpi.ua/sokolov.

Важливо, що на семінарі були присутні школярі – члени Малої академії наук. Вони слухали виступи затамувавши подих, і не тільки збагатили свої знання з історії, а й отримали важливий урок морального виховання.

Л.С. Баштова, м.н.с., ДПМ НТУУ "КПІ"

Дата події