Уже кілька років поспіль на "травневі канікули" найбільш активна й непосидюча когорта співробітників ФММ мандрує Кримом. У попередні роки вони ознайомилися з історичними й культурними пам'ятками східної частини півострова, Севастополем і його околицями, Ялтою і Судаком. Цього року маршрут переважно пролягав печерними містами півострова. Скельні поселення IV-XIII ст., про які збереглося так мало історичних документів і які ще чекають на своїх дослідників, ваблять дедалі більше туристів. Тож цього разу невгамовні представниці ФММ та їх колеги з ММІ пройшли, пролізли і продерлися стежками та печерами Ескі-Кермена (Стара фортеця), Інкермана (Печерна фортеця), Качі-Кальйона (Хрестовий корабель), підкорили Великий каньйон Криму та Карадаг.

Розглядаючи залишки печерних поселень південно-західного Криму, навіть важко собі уявити, як непросто було їх мешканцям існувати впродовж століть у таких складних і мало пристосованих до життя умовах. Розкопки свідчать, що це були мужні і працьовиті люди, які не лише займалися скотарством і хліборобством, а й уміли боронитися від усіляких завойовників.

Описувати принади Великого каньйону – марна справа. Неможливо забути враження від проходу стежкою, що зміїться прямовисними 300-метровими схилами, подолання вбрід гірської річки, купання у Ванні молодості (температура нижче 10°С),  і після всього – найсмачніші у світі чебуреки, які піняться у похідному казані.

А ще мандрівники-капеішники пройшли пішки через увесь біосферний заповідник Карадаг. Поєднання незайманої природи, морського й степового повітря, мальовничих скель навколо, які породжують безліч легенд і від яких віє непереборною містикою, залишили незабутні відчуття.

З кожним роком змінюються туристичні маршрути, змінюється склад групи, та незмінними залишаються ентузіазм організаторів з ФММ і високий професіоналізм та відповідальність приймаючої сторони. Тож усім спасибі. І до нових зустрічей.

Н.Вдовенко

Дата події