Поезія… Що це – натхнення, необхідне кожному з нас, або застаріле мистецтво, якому час піти на звалище історії? Адже навколо все так стрімко змінюється. Гете, Байрон, Пушкін, Шевченко, Маяковський – хто не чув ці прізвища? Півстоліття тому поети виходили на площі і говорили про те, що решта замовчувала.

А що сьогодні? Де сучасні майстри римованого слова, невже проза життя неухильно жене поетичну наснагу? Мабуть, що ні, адже багато хто й з молодих людей пише вірші, особливо, коли закохується…

У День поезії, 21 березня на факультеті соціології і права відбулася зустріч з майстрами поетичного жанру. До нас завітала група поетів на чолі з головним редактором журналу "Ренесанс" Віктором Шлапаком. Свої вірші читали М.Ф.Сингаївський, Ю.В.Колеснікова, М.П.Препотенська, О.П.Ревенко. Своїми враженнями діляться слухачі.

Б.В.Новіков, декан ФСП:

Мені дуже сподобалася атмосфера поетичного вечора: якщо спочатку студенти дивилися так, ніби в них вкрали час, то вже після десяти-п'ятнадцяти хвилин можна було побачити, як в них почали світитися душі! І це не дивно, адже теми віршів були близькі усім.

У нашому суспільстві триває криза культури, і проблема зберігання духовності стоїть гостро. Поезія – якраз один з дієвих засобів зберегти і примножити духовні цінності.

О.П Северинчик, заступник декана ФСП:

У мене залишилися найпозитивніші враження від зустрічі з поетами, і я знаю, що такі самі емоції – у студентів. Особливо припали до душі твори Миколи Сингаївського та Марини Препотенської. Як то кажуть, зачепило. Ще сподобалося, що теми віршів звучали актуально. Приємно, що поети "йдуть у ногу із часом" та змогли донести свої переживання до зали.

В'ячеслав Пряміцин, голова студентської ради ФСП:

Загалом я отримав задоволення: цікаві поети, захоплюючі вірші, досконале виконання. Відкрилися нові "зірки факультету", також ми почули вірші знаменитих поетів, зокрема, Миколи Сингаївського – автора слів однієї з найвідоміших українських пісень "Чорнобривці" .

Я вважаю, що слухати вірші корисно для кожного студента. Особливість їх передусім у тому, що вони дуже глибоко відображають внутрішнє єство людини, її почуття та надії.

Світлана Замула, голова інформаційного відділу студентської ради ФСП:

Через те, що я і сама пишу вірші, мені було дуже цікаво побувати на цьому творчому вечорі: отримала велике задоволення, можна навіть сказати, творче натхнення. Вірші усіх поетів були сповнені щирими переживаннями, і було дуже цікаво долучитися до їхнього внутрішнього світу.

Таїсія Коваленко, студентка ФСП:

День поезії на факультеті соціології і права пройшов жваво і дуже цікаво. У залі панувала духовна та щира атмосфера. Було багато цікавих поезій: саркастичних, комічних, надзвичайно драматичних – у цілому талановитих. Вони були сповнені глибокого змісту, сильних, високих почуттів. Мені більш за все сподобалися вірші про кохання. По шкірі навіть бігали мурахи і зовсім не хотілося розлучатися з митцями.  

Отже, ми переконалися: і в сучасній Україні є поети! Вони мають що сказати, і, можливо, здатні передати творчу наснагу нам. Очевидно, що навіть за умов драматичних подій у державі та скрутної економічної ситуації, ми все одно потребуємо духовного життя – того, що б піднімало над буденністю і давало надію у майбутньому. Всі ми – передусім люди, з глибоким внутрішнім світом, якого ми чомусь підсвідомо боїмося. Та чи не час звернутися до своєї власної душі, зазирнути в неї і побачити, наскільки те, чим ми здаємося іншим, відрізняється від того, чим ми є насправді? Мабуть, розщепленість – це велика проблема сучасної людини, і одним із шляхів її подолання саме і є поезія. Це – спосіб самовираження, який близький кожному з нас, який об'єднує різних людей та допомагає усвідомити, що ми не самотні у цьому бурхливому світі. Хочеться вірити, що нас дійсно очікує поетичний ренесанс, а разом з ним – і відродження багатьох інших сфер життя нашої країни!

Северин Радчич, студет ФСП

Дата події