Наприкінці 2010 року відбулося оновлення  виставки наукових та інноваційних розробок НТУУ “КПІ”, що розміщена на території Наукового парку “Київська політехніка”. Виставка є постійно діючою та  відкритою для всіх зацікавлених, що сприяє комерціалізації результатів наукової діяльності. Першими її оглянули учасники міжнародної конференції –  науковці і практики, виробничники, підприємці та інвестори, представники посередницьких компаній, які спеціалізуються на об’єктах інтелектуальної власності.

У ході модернізації було повністю оновлено виставкову залу, змінилась концепція виставки. Нині тут представлено наукові досягнення всіх структурних підрозділів університету, на відміну від попередньої експозиції, яка була побудована за галузевим принципом. Є окремий розділ – досягнення Наукового парку «Київська політехніка». Експозиція є більш інформативною,  кожен підрозділ має можливість представити свої інноваційні розробки та винаходи, що спонукає керівників виявляти більшу ініціативу при формуванні іміджу підрозділу. Партнери наукового парку представлені на окремо розташованих стендах.

Експозиція  наукового парку складається з п’яти розділів, відповідно до інноваційної програми розвитку наукового парку, а саме:

Розділ 1. Енергетика сталого розвитку.

Розділ 2. Розвиток інноваційних складових інформаційного  суспільства.

Розділ 3. Стратегічне планування розвитку систем життєзабезпечення великих міст та регіонів України.

Розділ 4. Біотехнічні системи та технології.

Розділ 5. Системи спеціального та подвійного призначення.

Також представлені плакати Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку та  Центру суперкомп’ютерних обчислень.

виставки наукових та інноваційних розробок  НТУУ “КПІ”На плакатах, що знаходяться на початку експозиції,  розповідається про НТУУ «КПІ», наведено основні положення Закону України  про науковий парк та  схематично представлено взаємозв’язок передової освіти, конкурентоспроможної науки та інноваційної діяльності. Усі плакати розроблені дизайнерами, вони мають уніфікований  вигляд, сучасний дизайн та яскраві  фотографії. Є роздрукований роздатковий матеріал, що дає можливість ознайомитись та отримати  повну інформацію стосовно кожного експонату. Є в залі спеціально відведений стенд для посібників та підручників, підготовлених факультетами та виданих ВПІ. Книги представлено українською, російською та англійською мовами.

Які ж розробки викликають найбільший інтерес у відвідувачів?

 Хіміко-технологічний факультет, зокрема, представив  «Модель технологічного комплексу для мікробного вилуговування мінералів» .

Розробка належить до сучасної наукоємної, екологічно безпечної та ресурсозберігаючої технології вилуговування (екстрагування) кольорових, дорогоцінних та рідкісноземельних металів з полімінеральної сировини (руди) – біогідрометалургії.

 Діюча модель технологічного комплексу дозволяє оперативно провести дослідження ефективності вилуговування мінералів та оцінити  очікувану економічну доцільність використання мікробного вилуговування у промислових масштабах.

Установка може використовуватися на збагачувальних фабриках та гірничо-металургійних комбінатах, в наукових установах НАН України та на профільних кафедрах ВНЗ, що готують фахівців у галузі мінералогії, технології неорганічних речовин, промислової біотехнології, раціонального природокористування, екології та охорони довкілля.

У 2010 році розробка пройшла успішні лабораторні випробування у хіміко-бактеріологічній лабораторії кафедри технології неорганічних речовин та загальної хімічної технології ХТФ. Промислові випробування плануються у 2011 році на одному з біотехнологічних підприємств Вінницької області. Готується заявка на видачу патенту України на корисну модель.

Теплоенергетичний факультет представив «Зразок автономної водонагрівальної установки  з сонячним колектором на основі теплових труб».

Науковці факультету розробили технологію виробництва  сонячних водонагрівальних установок автономного типу для нагріву побутової та промислової води шляхом використання сонячної енергії  та для тривалого зберігання нагрітої води. Конструкція колектора установки краща за існуючі в Україні аналоги та не передбачає використання імпортного обладнання й комплектуючих елементів. Автономні сонячні установки на теплових трубах можуть використовуватись для систем гарячого водопостачання, забезпечення теплом житлових, виробничих та  комунально-побутових  об’єктів, а також для підігріву води у басейнах.

Приладобудівний факультет представив  «Мобільний ультразвуковий дефектоскоп».

Цей прилад забезпечує легку адаптованість до нових об’єктів контролю та класів задач за рахунок того, що первинний перетворювач є функціонально закінченим агрегатом зі своїм живленням, алгоритмом роботи та системою контролю.

Цей прилад дозволяє оператору-дефектоскопісту працювати однією рукою в будь-якому просторовому положенні, забезпечує відсутність перешкод та зменшує спотворення даних, які виникають при проходженні електричного сигналу кабельними мережами.

Фізико-математичний факультет представив «Металокерамічні  рентгенівські трубки нового покоління».

виставки наукових та інноваційних розробок  НТУУ “КПІ”Рентгенівські трубки на основі нанокераміки призначені для використання в діагностичних медичних рентгенівських апаратах (дентальних, мамографічних і т.д.), в апаратах технічної діагностики для неруйнівного контролю, в митних рентгенівських апаратах та моноблоках малогабаритної пересувної діагностичної апаратури, а також спектрометрії і можуть бути використані у відповідних пристроях замість існуючих традиційних трубок із скляним корпусом й аналогічними параметрами.

Кафедрою теоретичної електротехніки виставлені зразки кабелю з твердою полімерною ізоляцією, які дозволяють на 30% збільшити потужність, що передається. Випуск кабельної продукції  налагоджено  для напруг 110, 220, 330 кВ на заводі «Південкабель» (м.Харків). Надійність лінії електропередач при цьому збільшується у 2-4 рази. Ця розробка виконана спільно з Інститутом електродинаміки НАНУ.

Відвідавши виставку, ректор університету академік М.З. Згуровський серед іншого відмітив  спільні розробки вчених ММІ та ТЕФ зі створення ефективних теплообмінників, зварювального та інженерно-фізичного факультетів щодо розроблення принципово нового класу конструкційних матеріалів, а також роботу ІТС, виконану спільно з Київським заводом «Меридіан», що є прикладом успішної співпраці з комерціалізації наднових розробок.

М.З.Згуровський також зауважив, що авторам потрібно конкретно займатись просуванням своїх розробок, потрібних суспільству, використовуючи  можливості наукового парку. Якщо цього не робити, розробки так і залишаться розробками, а підприємці будуть купувати в інших. Бізнес шукає, що потрібно споживачу, і він повинен знайти, що розробив учений. Саме тому така виставка  вкрай необхідна. Але бізнесу потрібен продукт, а не лабораторна установка. «Тут, на виставці,  – сказав М.З.Згуровський, – є близько сотні цікавих розробок, але вони зроблені для себе, а не для широкого вжитку. Кожному факультету, кожному вченому потрібно працювати з інноваційною структурою – науковим парком та захищати свою інтелектуальну власність».

Подальша успішна робота над модернізацією виставки залежить не лише від працівників наукового парку, а й від розробників та співробітників підрозділів університету. Наша спільна робота є запорукою успіху в подальшому просуванні наукових та інноваційних розробок НТУУ «КПІ» .

Л.Р. Слободян,  Д. Сітнікова

Дата події