Під час візиту 15 грудня 2010 р. до НТУУ “КПІ” голова холдингу Group DF Д.В.Фірташ наголосив, що для задоволення потреб у фахівцях хіміко-технологічного спрямування вітчизняні хімічні підприємства Групи компанії Group DF і відповідні науково-дослідні та конструкторські інститути щорічно потребують 130-150 хіміків-технологів, випускників НТУУ “КПІ”.

До речі, на хімічних комбінатах Group DF (“РівнеАзот”, “Сумихімпром”, “Український титан” та ін.) сьогодні працюють (у т.ч. на високих посадах) більше 250 випускників ХТФ.

Д.В.Фірташ при ознайомленні з виставкою наукових розробок ХТФ в Науковому парку НТУУ “КПІ” виявив високу зацікавленість у нових технологіях з виробництва фосфорних добрив на основі української сировини (замість імпортних фосфоритів Алжиру, Тунісу, Марокко, що застосовуються нині), у найсучасніших технологіях з водопідготовки і очищення стічних вод, з утилізації відходів і газових викидів хімічних підприємств.

Гострою проблемою хімічних підприємств на сьогоднішній день є економія сировини та енергії, зниження забруднень та продовження терміну експлуатації обладнання. До того ж, більша частина заводів збудована ще за радянських часів, а тому частково чи повністю знаходиться за межею виробітку свого ресурсу. Не рідко трапляються аварії та зупинки через корозію та руйнування металевого обладнання. Тому увагу Д.В.Фірташа привернули наукові досягнення кафедри технології електрохімічних виробництв ХТФ, яка розробляє сучасні підходи до корозійного моніторингу та протикорозійного захисту. На виставці були представлені прилади корозійного моніторингу та установки захисту від корозії, розроблені кафедрою електрохімічних виробництв у співдружності з малими підприємствами м. Києва. Корозиметри, при вартості у 2-3 рази нижче світових аналогів, за своїми технічними показниками знаходяться на світовому рівні. Установки захисту від корозії становлять альтернативу існуючим методам захисту по ефективності і при цьому не впливають на якість води. Впровадження цих засобів у виробництво дозволить вчасно та точно оцінювати стан спрацьованості обладнання та продовжити термін його експлуатації в 2-4 рази.

Під час безпосередніх контактів представників факультету з супроводжуючими Д.В.Фірташа керівниками Федерації роботодавців України (головою Ради ФРУ Д.М.Олійником та ін.), генеральними директорами хімічних підприємств (генеральним директором “РівнеАзоту” М.В.Заблудою та ін.) досягнуто попередньої угоди про організацію практик студентів на цих підприємствах, про участь виробничників у модернізації навчальних планів і програм навчання студентів ХТФ, викладання спеціальних дисциплін, про участь у розвитку матеріально-технічної бази навчального процесу і наукової роботи на ХТФ.

І.М.Астрелін, декан ХТФ, д.т.н., проф.

Дата події