Керівники вітчизняних промислових підприємств, зокрема представники групи компаній Group DF на чолі з головою ради директорів (і одночасно головою Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні) Дмитром Фірташем, 15 грудня відвідали НТУУ «КПІ». Спочатку гості побували в науковому парку «Київська політехніка», де ознайомилися з інноваційними розробками науковців КПІ, впровадженими чи готовими до впровадження у виробництво. Зокрема, йшлося про теплообмінні поверхні, що використовуються в теплоенергетичних установках, та технологію «Водолій» (ТЕФ); переробку української фосфоритної сировини, пристрої доочистки води для промислових підприємств та очистки стічних вод, утилізацію промислових відходів (ХТФ) та ін. Користуючись нагодою, активісти Студентської ради КПІ поставили роботодавцям кілька запитань, що стосувалися працевлаштування та проходження практики на виробництві, на що Д.В.Фірташ повідомив: Координаційна рада найближчим часом розробить відповідний план заходів. «А взагалі, буду радий бачити у себе вас усіх», – підсумував він.

Потім відбулася спільна нарада виробничників та керівників університету, в якій взяв участь ректор Національного гірничого університету Г.Г.Півняк – заступник голови Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України (ВТНЗ).

Вітаючи присутніх, ректор НТУУ «КПІ», голова Асоціації ВТНЗ М.З.Згуровський зокрема зауважив: «Немає сенсу готувати фахівців без зв’язків з виробництвом. Тому нинішня зустріч є знаковою, адже вперше за одним столом зібралися люди, які, з одного боку, представляють виробничі підприємства з-понад 8 млн робочих місць, а з другого – 54 технічні університети й академії України з 220 тис. студентів, що за інтелектуальним потенціалом можуть конкурувати будь з ким. Ми хочемо системно працювати з роботодавцями і поєднати дві системи – Спільний представницький орган сторони роботодавців та Асоціацію ВТНЗ, що надасть нові можливості для взаємовигідної співпраці». У слові-відповіді Д.В.Фірташ високо оцінив здобутки Київської політехніки, адже університет гідно вийшов з кризових перипетій, зберігши наукову та навчальну бази, традиції, наукові школи, і посідає нині верхні сходинки в рейтингах ВНЗ країни. Він нагадав: «Залізо без фахівців – мертве. На сьогодні в Україні 35% людей, що стоять на обліку в службі зайнятості – молодь до 28 років, переважно молоді спеціалісти, які не мають першого місця роботи за фахом». Він також повідомив, що найближчі 10 років хімічні виробництва Group DF потребуватимуть щороку 100-150 студентів на практику, які за результатами роботи зможуть претендувати на майбутнє гідне працевлаштування. При цьому, навчаючись за цільовою програмою, пізнавши виробництво зсередини, стануть його патріотами. Адже фахівця можна зманити на інші підприємства, а патріота виробництва – ніколи.

Заступник першого проректора проф. В.І.Тимофєєв презентував гостям систему підготовки кадрів за моделлю дослідницького університету, що діє в НТУУ «КПІ», зокрема, йшлося про підготовку магістра-дослідника і професійного магістра, про інтегральну підготовку магістр – кандидат наук. Зупинився він і на довгострокових угодах про співпрацю, що діють між факультетами та понад 30 підприємствами України, тощо. Проректор з наукової роботи чл.-кор. НАНУ М.Ю.Ільченко представив близько 30 науково-інноваційних проектів, розроблених у КПІ, що можуть бути цікавими для впровадження в Group DF. Вони стосувалися технології видобутку та транспортування газу й нафти, трубчастої технології модернізації ГТС України, технології ремонту поліетиленових трубопроводів, моніторингу напруженого деформованого стану магістральних трубопроводів, діагностики насосно-компресорного обладнання, модернізації газових пальників та ін., електрохімічних газових сенсорів для моніторингу навколишнього середовища, автоматизованих систем комерційного обліку електроенергії, систем корозійного моніторингу, інгібіторів кислотної корозії чорних і кольорових металів, водопідготовки і водоочищення та ін.

Керівники виробництв, які взяли участь в обговоренні можливих форм і напрямів співпраці, були одностайними: ефективніше вкладати кошти в навчання фахівця, аніж в його перепідготовку, вони готові співпрацювати з майбутніми працівниками зі студентської лави. В.П.Триколич – перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» зауважив, що галузь незабаром має оновитися (омолодитися) на 40%, ринок чекає фахівців, здатних перейти на новий рівень технологій і управління цими технологіями. М.В.Заблуда – генеральний директор «Рівнеазот», не відкладаючи в далеку шухляду, відразу назвав цифри: «Ми готові прийняти на практику (читай – працевлаштувати) 20 хіміків-технологів, 5 інженерів хімічного машинобудування, 5 інженерів-електриків, 5 системотехніків та почати співпрацю за іншими напрямами».

За результатами обговорення було підписано два меморандуми про стратегічну співпрацю – між НТУУ «КПІ» та групою підприємств Group DF і між Асоціацією ВТНЗ та Спільним представницьким органом сторони роботодавців України. Також було обумовлено можливість укладання прямих договорів між факультетами (інститутами) та виробничими підприємствами. «Укладаючи ці меморандуми, ми створюємо ефективну платформу діалогу між бізнесом і наукою, який дозволить узгодити роботу системи вищої технічної освіти України з потребами ринку праці», – наголосив М.З.Згуровський.

 Відповідно до документів, пропонується вирішити питання щодо надання прав технічним ВНЗ гнучко розробляти навчальні плани і програми підготовки фахівців за напрямами співпраці з високотехнологічними підприємствами в їх спільній інноваційній діяльності. Group DF сприятиме оновленню навчально-наукової матеріальної бази університету та прийматиме студентів НТУУ «КПІ» для проходження виробничої практики. Університет готовий здійснювати перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників підприємств. НТУУ «КПІ», відповідно до потреб Group DF, планує організовувати наукову роботу для пошуку інноваційних шляхів вирішення практичних завдань, які виникають на промислових підприємствах.

«Кількість досліджень і розробок в Україні з кожним роком зростає, але частка реалізованої інноваційної продукції в загальному обсязі виробництва щороку скорочується. Торік на промислових підприємствах була реалізована всього лише кожна двадцята інноваційна пропозиція», – вважає Д.В.Фірташ. За його словами, підприємства групи зацікавлені у впровадженні новітніх технологій та оригінальних інженерних рішень  для розширення асортименту продукції, підвищення її якості й зменшення енергоємності.

Н.Вдовенко

Дата події