Цьогоріч виповнюється 20 років кубинській програмі «Діти Чорнобиля», що започаткована для допомоги дітям, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Уже 20 років українські діти отримують безкоштовне лікування на Кубі і, завдяки передовій медицині та щирому бажанню кубинців допомогти, виліковуються від найстрашніших хвороб.

3-4 листопада в нашому університеті пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Вдячна Україна – благородній Кубі», яка зібрала тих, хто побажав від імені України сказати щиросердечне спасибі Кубі.

Пленарне засідання конференції, що відбулося 3 листопада в залі засідань Вченої ради НТУУ «КПІ», відкрив ректор університету М.З.Згуровський. Михайло Захарович привітав усіх присутніх з радісним днем, адже Україна нарешті робить те, що повинні були б зробити всі країни, на які звернені гуманітарні програми Куби, і яким допомагає ця країна. «Якщо ми хочемо побачити, що таке совість, що таке справедливість, нам потрібно дивитися на Кубу», – такими словами закінчив ректор свій виступ.

Надзвичайний і Повноважний Посол Куби в Україні Фелікс Леон Карбальо також привітав усіх з цим важливим днем, висвітлив основні моменти програми і подякував Україні за те, що вона робить у ці дні.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Іванівна Карпачова висловила вдячність «славетному навчальному закладу, який має мужність, який має сили і величезне бажання зібрати справжніх друзів Куби і сказати разом їй спасибі». Ніна Іванівна висвітлила значні досягнення Куби у сферах медицини і освіти. Острів Свободи сьогодні на першому місці у світі за числом вчителів на душу населення. Рівень неграмотності там один з найнижчих у світі. Попри економічну блокаду та незважаючи на будь-яку кризу і ситуацію в країні, Куба не скорочує фінансування медицини. Усе, що Куба зробила для українських дітей, переконливо свідчить про те, що вона – дійсно гуманістична країна і доводить це не словом, а ділом.

Учень 9-го класу гімназії № 176 Києва Віктор Басюл, який двічі лікувався на Кубі, поділився з присутніми своїми спогадами і висловив подяку Кубі за лікування, зачитавши вірша іспанською мовою. Гаряче подякувала кубинському народу також мати колишнього студента КПІ, а нині успішного інженера, який свого часу також одержав суттєву медичну допомогу на Кубі, що зробила його подальше життя повноцінним.

На пленарному засіданні виступили також ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Герой України Л.В.Губерський, колишній голова Верховної Ради України, лідер Соціалістичної партії України О.О.Мороз, директор департаменту МЗС України Р.В.Троненко, голова Міжнародного Чорнобильського фонду О.Ф.Божко, президент Асоціації дружби «Україна-Куба» В.В.Пасак, зав. каф. філософії КПІ, декан ФСП Б.В.Новіков.

В усіх виступах звучали слова вдячності, солідарності з маленькою за розмірами, але великою за впливом на
сучасні процеси у світі країною. Слід відзначити, що з моменту відкриття конференції у заповненій вщерть залі панувала тепла й урочиста атмосфера доброти, вдячності, дружби і духовного єднання людей, як це буває, коли їх об’єднує велика і гуманна мета.

Цей настрій зберігся і під час роботи секцій та круглих столів, на яких, відповідаючи добром на добро, багато людей поспішали поділитися з кубинським народом в особі його представників – посла Куби в Україні й інших кубинців, які були присутніми на конференції, тим, що в них є. Іноді це були добрі і щирі слова, іноді – цінні наукові ідеї і розробки, які фахівці України на одному з проведених у рамках конференції круглих столів висловили бажання передати своїм кубинським колегам. Провідні українські фахівці в галузях теплоенергетики, альтернативних джерел енергії, біотехнологій, легкої промисловості, інформатики розповіли, чим їхні інституції і їхні знання могли б допомогти Кубі і виявили ініціативу розпочати безпосереднє співробітництво з кубинськими фахівцями своїх галузей, щоб поділитися досвідом. У відповідь посол Куби висловив надію, що у найближчому майбутньому співробітництво України і Куби стане ще більш активним.

Також відбулася зустріч за круглим столом з українськими учасниками інтернаціональних місій на Кубі, які свого часу доклали чималих зусиль для захисту Куби від зовнішньої агресії.

А на круглому столі «Україна – Куба: діалог культур» відбулася зустріч з легендарним Народним ансамблем Росії «Гренада», який виконує пісні десятків народів світу і своєю творчістю єднає людей. У всіх, хто з ними спілкувався, залишилося надзвичайно приємне враження.

Кожен, хто мав можливість потрапити на заходи, що відбувалися у рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Вдячна Україна – благородній Кубі», міг відкрити для себе цілий світ латиноамериканської культури, представником найкращих рис якої є Куба – країна, що подарувала десяткам тисяч українських дітей життя, здоров’я та віру в краще майбутнє.

Крістіна Москаленко, студентка ФСП

Фестиваль кубинського кіно «Viva, Cuba!»
На фотовиставці Куба в обєктивіВідкриття виставки дитячого малюнкаМігель АнхельКсилофоністка Анастасія СабадашВиступає ансабль класичного балет ПросвітТріо КубаВиступає ансабль Гренада
Дата події