«На інших подивитися, і себе показати» – керуючись саме цим принципом, студенти ФАКС Катерина Третьяк, Олеся Мокренко й Ілля Кривохатько поїхали до Польщі на міжнародну конференцію READ-2010, присвячену сучасним проблемам авіації та космонавтики.

Дивовижна все ж таки країна Польща, наша найближча сусідка – дуже європейська, дуже чиста і охайна, з багатою історією. Поляки зовсім не виглядали такими пихатими, як їх представляли класики літератури. Милі, комунікабельні, балакучі люди, завжди готові допомогти і за потреби заспівати разом з тобою Гімн України. До честі приймаючої сторони, тільки-но о 4-й годині ранку ми ступили на тамтешній перон, нас відразу ж зустріли наші старі знайомі і супроводили до студентського хостелу, який мав казкову назву «Сезам».

Тогож самого дня – 28 червня – відбулася реєстрація та відкриття конференції. Кількість та географія учасників приємно радувала: були присутні представники Московського авіаційного інституту, ЦАГІ разом з чудовим професором Ігорем Ліпатовим, університетів Франції, професори з США, Чехії, Угорщини, Латвії, Литви, Німеччини та Естонії. Завершився цей довгий день грандіозним офіційним заходом – званою вечерею, на яку були запрошені всі учасники та гості конференції.

Другий день ознаменувався тим, що з доповіддю про проблеми наукового пошуку в авіаційній сфері на прикладі студентів КПІ виступив декан нашого факультету проф. О.В.Збруцький. До конференц-зали ми прийшли в патріотичних футболках з емблемою рідного ФАКСу. Потім проф. Вацлав Лусянек разом зі студентами аеродинамічного факультету провів нас по Варшавській політехніці.

Особливо вразила нас матеріально-технічна база факультету аеродинаміки. Вертикальна і дві горизонтальні аеродинамічні труби та дві дренажні аеромоделі в розпорядженні факультету дозволяють значною мірою вдосконалювати дипломні роботи польських бакалаврів і магістрів. Також нам продемонстрували польотний симулятор. Це величезна кімната, всередині якої встановлено модель кабіни пілота з відповідним обладнанням, а перед нею – від підлоги до стелі – великий напівкруглий екран, на якому відображається злітно-посадкова смуга. Мета пілота – грамотно злетіти, виконати віражі та правильно посадити апарат. На жаль, це вдалося не всім членам нашого екіпажу.

Дуже здивувало та порадувало нас і те, що багато польських студентів 4-5 курсів мають велику кількість польотних годин, досвід праці в аеропортах і на льотних базах. Мабуть, тому і презентації поляків сподобалися нам більше за інших. При дослідженнях проводилися складні експерименти, використовувалися потужні інженерні програмні пакети, всі роботи мали прикладний характер, так що слухали ми їх дуже уважно, щоб почерпнути інформацію для своїх майбутніх магістерських проектів.

30 червня – останній день роботи конференції. І саме в цей день демонстрували свої доповіді ми з Оксаною та Ілля. Після нашого (навіщо приховувати?) тріумфального виступу та інших доповідей, всі учасники отримали почесні грамоти, що підтверджують участь у конференції, а потім довго фотографували і фотографувалися для історії, бажаючи зберегти ці три чудових дні в пам’яті.

Увечері напередодні від’їзду наші польські друзі зробили нам справді царський подарунок – кожен з нас мав змогу разом з інструктором здійснити політ над Варшавою на планері. Ми пройшли справжнє бойове хрещення, і тепер не на словах знаємо, як це – бути вище всіх!

Олександра Молодчик, студ. ФАКС

Дата події