Триває виконання проекту CRIST “Реформування освітніх програм у галузі космічних технологій в Казахстані, Росії, Україні”, учасниками якого є 3 університети з ЄС і 8 університетів з СНД, у тому числі НТУУ “КПІ”. За 16 місяців вже багато здійснено. Для всіх університетів-учасників поставлене обладнання та програмне забезпечення для нових комп’ютерних класів CAD-CAM-CAE-проектування, проведено його налагодження та показові майстер-класи для студентів та викладачів.

20-21 травня у Санкт-Петербурзі (Росія) в Балтійському державному технічному університеті “Воєнмех” відбулася конференція, на якій аналізувався хід виконання проекту та обговорювався досвід університетів-учасників щодо реалізації його завдань.

У нашому університеті з вересня місяця розпочнеться пілотна експлуатація цього класу. В нові навчальні плани напрямів підготовки “Авіоніка” та “Авіа- та ракетобудування” ФАКС введені нові дисципліни з сучасних технологій проектування та дослідження мікропроцесорних систем, систем керування, літальних апаратів, включаючи мікросупутники та їх елементи, менеджменту космічної діяльності та маркетингу в космічній галузі, під час розробки яких використані навчальні плани, передані нам за проектом CRIST.

У цьому році ми очікуємо також обладнання та програмне забезпечення для створення лабораторії супутникобудування та наземної станції супутникового зв’язку. Наземні станції всіх університетів-учасників проекту планується об’єднати в мережу, яка дасть можливість приймати інформацію від мікросупутників, обмінюватися нею та керувати окремими мікросупутниками на орбіті. Це дозволить нам організувати лабораторні роботи для студентів із застосування сучасних космічних технологій. У цій роботі беруть участь також викладачі ІТС.

При виконанні європейських проектів велика увага приділяється оприлюдненню отриманих результатів виконуваних робіт. З цією метою ми створили сторінку на сайті КПІ і запрошуємо колег з інших факультетів та університетів до співпраці.

Долучаємо до результатів проекту також іноземних студентів – як тих, що навчаються на нашому факультеті, так і студентів європейських країн, які приїздять до нас на стажування. В останньому нам сприяє осередок Європейської ради студентів технічних університетів BEST, що діє в КПІ. В липні цього року він проведе на базі нашого факультету вже вдруге літню школу з авіації та космонавтики. Партнером цього заходу знову виступить проект CRIST.

Конференція, що відбулася в Санкт-Петербурзі, дала чергову змогу переконатись, що виконання проекту CRIST за програмою ТЕМПУС надає реальну можливість використати позитивні здобутки європейської системи освіти.

Лев Рижков, проф. кафедри теоретичної механіки, виконавець проекту

Дата події