21 травня 2010 року в конференц-залі корпусу № 6 відбувся семінар на тему “Основні напрямки розвитку системи охорони праці у нових умовах”. У роботі семінару взяли участь відповідальні особи з питань охорони праці факультетів, інститутів та структурних підрозділів університету.

З вступним словом до учасників семінару звернувся проректор університету з науково-педагогічної роботи (адміністративно-господарська робота та розвиток матеріально-технічної бази)  професор М.В.Печеник. Він відзначив, що проведення таких семінарів в університеті стало доброю традицією. Їх головна мета – привернути увагу кожного керівника до вирішення питання мінімізації існуючого рівня травматизму як у виробничій, так і в невиробничій сферах, формування свідомого ставлення людей до проблем охорони праці.

З доповідями на семінарі виступили: І.В.Гожан – начальник відділу охорони праці університету, який розповів про основні напрямки розвитку системи охорони праці в нових умовах; В.М.Журавський – начальник відділу охорони праці КМДА, який ознайомив присутніх з організацією роботи з питань охорони праці органів державної виконавчої влади; В.Т.Болькіна – заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Солом’янської районної у м. Києві держадміністрації, яка привернула увагу учасників семінару до основних завдань на сучасному етапі у сфері безпечної життєдіяльності; Ф.Й.Новосад – заступник директора департаменту охорони здоров’я та медико-біологічного захисту МНС України, яка ознайомила присутніх зі станом невиробничого травматизму в Україні та заходами щодо його профілактики, І.Й.Можарівська – начальник Солом’янського районного відділу Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, яка розповіла про поточні завдання та перспективи в соціальному страхуванні від нещасних випадків на виробництві на 2010 рік; С.М.Бітко  – ст. викладач ММІФ, який акцентував увагу присутніх на необхідності дотримання основних положень безпеки під час знаходження в громадських місцях.

Цікаву інформацію на семінарі представили заступник голови Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України О.М.Трофименко, який повідомив про напрямки діяльності профспілок у сфері охорони праці у 2010 році, та запрошений на семінар співробітник ДАЇ ГУМВС м. Києва І.Д.Чаус, який розповів про заходи, що здійснюються в м. Києві з профілактики травматизму, пов’язаного з ДТП.

На завершення роботи семінару було продемонстровано відеоматеріали з питань проведення вступного інструктажу з новоприйнятими працівниками до університету. Результати цієї роботи були схвально прийняті присутніми та рекомендовані до використання в структурних підрозділах як такі, що сприяють підвищенню ефективності результатів роботи в цьому напрямку.

У своїй доповіді начальник відділу охорони праці НТУУ “КПІ” І.В.Гожан повідомив, що на виконання наказу МОН України про відзнаку Всесвітнього дня охорони праці і листа Солом’янської РДА в м. Києві в НТУУ «КПІ» був розроблений план проведення заходів, присвячених Тижню охорони праці, в якому запропоновано структурним підрозділам університету продовжити роботу щодо реалізації заходів з метою поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Далі доповідач звернув увагу присутніх на позитивні результати в роботі служби охорони праці щодо створення безпечних умов праці в структурних підрозділах: проведення щорічного спеціального навчання з питань охорони праці спеціалістів, які зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, та всіх видів інструктажів, в т.ч. вступного інструктажу з новоприйнятими співробітниками загальною кількістю 2432 особи та вступного інструктажу із студентами, які зараховані на перший курс університету (всього – 4638 осіб). За цей час перевірено і надано приписи щодо усунення виявлених більш як 220 недоліків у 23 підрозділах університету, в т.ч. на 9 факультетах, у 4 інститутах та 5 структурних підрозділах.

За результатами проведених перевірок позитивно вирішені питання облаштування поруччя службами ВЕК на сходах біля корпусів 13-14 та 15-16 на прохання співробітників ІПСА та КБ ІС. Перевірено стан електрогосподарства в корпусі №7 і надані необхідні рекомендації щодо його поліпшення. Врегульовані питання зберігання газових балонів, які використовуються для наукових цілей фахівцями в корпусі № 19.

Разом з тим під час планових перевірок з охорони праці виявлені непоодинокі факти порушень діючих нормативних актів. Є випадки недотримання термінів проведення повторних інструктажів; у деяких підрозділах допускаються до роботи працівники, які не пройшли  навчання та перевірку знань з охорони праці; є випадки, коли робітники виконують роботи на висоті без відповідного навчання та інструктажу. Самі працівники нехтують елементарними правилами безпеки під час проведення таких робіт, тобто працюють без захисних касок, ременів безпеки, рукавиць.

З такими негативними явищами треба рішуче боротися і не допускати нічого подібного в майбутньому, а також пам’ятати, що працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог. Необхідно налагодити роботу в цьому напрямку таким чином, щоб кожний працівник дбав про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку оточуючих їх людей у процесі виконання будь-яких робіт, знав і виконував вимоги нормативно-правових актів з охорони праці.

Враховуючи те, що перевірка структурних підрозділів на відповідність існуючим нормам з охорони праці є одним з основних напрямків роботи відділу охорони праці, така робота запланована і проводиться в поточному році.

За аналізом, проведеним щодо травмування в невиробничій сфері, кількість травмованих за останні роки залишається практично незмінною. Найбільший відсоток постраждалих припадає на подію, пов’язану з випадковим падінням під час пересування, коли зазнали травмувань 54 жінки та 22 чоловіка.

Заходи, які здійснювались з метою попередження травмування в побуті, очікуваних результатів не дали, тому слід, насамперед керівникам структурних підрозділів, посилити роботу в цьому напрямку.

За інформацією керівників факультетів, інститутів та структурних підрозділів, на потреби охорони праці витрачено близько 280 тис. грн.

Необхідно відзначити взаємодію між відділом охорони праці і профспілковим комітетом університету, на засіданнях якого періодично обговорюються важливі питання охорони праці та приймаються відповідні рішення.

У поточному році маємо вирішити важливі завдання. Серед заходів, спрямованих на покращення ситуації з охорони праці в університеті, важливе місце посідає якісне проведення всіх видів навчання та перевірки знань з питань охорони праці, вчасне проведення всіх видів інструктажів, проведення атестації робочих місць за умовами праці для призначення права робітникам на пільгове пенсійне забезпечення. Планується надання методичної допомоги структурним підрозділам з метою покращення роботи з питань охорони праці, проведення обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року, посилення профілактичної роботи щодо зменшення невиробничого травматизму. Необхідно продовжити спільну роботу відділу охорони праці з головами координаційних рад навчальних корпусів та гуртожитків університету зі створення належних умов праці для роботи і навчання. Важливо докласти необхідних зусиль щодо виконання розділу “Охорона праці” Колективного договору на 2010-2011 роки, продовжити плідну взаємодію між університетом та Солом’янською РДА в м. Києві з питань охорони праці.

Існує також низка інших завдань, вирішення яких потребує достатньої уваги і фінансування і які будуть вирішуватися в структурних підрозділах університету за активною участю та за підтримки відділу охорони праці.

І.В.Гожан, начальник відділу охорони праці НТУУ “КПІ”

Дата події