З 13 по 15 травня в нашому університеті проходила ХІІІ Міжнародна наукова конференція ім. академіка М.П.Кравчука. Цього року взяти участь у ній побажали 1350 науковців із 21 країни світу і всіх областей України, які представили близько 1000 доповідей.

Михайло Пилипович Кравчук – найвизначніший український математик ХХ сторіччя, праці якого з вищої алгебри та математичного аналізу, теорії функцій дійсної та комплексної змінних, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії імовірностей та математичної статистики увійшли до скарбниці світової науки.

Він першим в Україні почав писати математичні праці рідною українською мовою і багато зробив для створення української математичної термінології і розвитку середньої та вищої математичної освіти в Україні. “Моя любов – Україна і математика” – таким був девіз Михайла Кравчука.

Урочисте відкриття конференції відбулося в залі засідань Вченої ради НТУУ “КПІ”. Від імені голови оргкомітету, ректора НТУУ “КПІ” академіка НАН України М.З. Згуровського успішної праці учасникам побажав проректор з наукової роботи КПІ член-кореспондент НАН України М.Ю. Ільченко. Присутніх привітав заступник міністра освіти і науки України д.ф.-м.н. М.В. Стріха. Прозвучали також вітання конференції, які передали академіки НАН України В.Ф.Мачулін – голова ВАК України, А.М. Самойленко – директор Інституту математики НАН України, В.С. Королюк – головний науковий співробітник Інституту математики НАН України, Я.С. Яцків – директор Головної астрономічної обсерваторії НАНУ, І.Р. Юхновський – директор Інституту національної пам’яті. Вони не змогли прибути на відкриття конференції, оскільки брали участь у загальних зборах НАН України. Учасників вітали президент АН вищої школи України проф. М.І. Дробноход, проф. КНУ ім. Тараса Шевченка, д.ф.-м.н. І.О. Парасюк, директор Інституту літератури НАНУ і земляк М.Кравчука М.Г. Жулинський, директор Національного НДІ українознавства П.П.Кононенко, проф. В.Г.Шендеровский, голова Київської “Просвіти” і викладач ФМФ О.В.Пугач, студентка 4-го курсу ФМФ, стипендіатка стипендії ім. М.П. Кравчука Тетяна Заболотько, проф. І.Дімовський (Болгарія) і Март Ніклус (Естонія).

На урочистому відкритті виступали не тільки вчені, а й митці – лауреат Премії ім. В.Стуса, лауреат міжнародних конкурсів співак Кирило Булкін, хор “Аскольд”, лауреат Всеукраїнських конкурсів читців Тетяна Димань. Учасників конференції вітали представники Волині – рідного краю Михайла Кравчука – вчителька з Луцька В.В. Кошманюк, директор музею М.П.Кравчука у с. Човниці Є.С. Лукашук і Л.С. Лукашук-Свиновей, які подарували вишиті портрети Михайла Кравчука. До речі, музей нещодавно посів друге місце у Всеукраїнському конкурсі музеїв у номінації “Видатні земляки”. Були на відкритті конференції і нащадки Кравчука, і представники  київської гімназії, що розташована на вулиці, яку недавно назвали іменем Михайла Кравчука, і які теж бажали долучитися до вшанування його пам’яті.

Пленарним засіданням керувала д.ф.-м.н., проф. Н.О. Вірченко, яку називають духовною дочкою Михайла Кравчука. Більше чотирьох десятиліть тому, працюючи в Київському університеті в галузі математичної фізики, Ніна Опанасівна час від часу натрапляла в науковій літературі на згадки про М.П. Кравчука. Стала розшукувати і вивчати його праці, і скоро зрозуміла, що академік Кравчук – непересічний, великий математик, який був незаконно репресований і незаслужено забутий. Ніна Опанасівна доклала дуже багато зусиль для того, щоб повернути із забуття ім’я і праці великого математика і патріота України. “Мій громадський та науковий обов’язок, – говорить Ніна Опанасівна, – досліджувати, вивчати, пропагувати наукові ідеї вченого, продовжувати та розвивати всі напрями його наукової, громадської діяльності, скрізь і завжди бути гідною його імені!” З ініціативи Н.О.Вірченко у 1992 році відбулася перша математична конференція імені Михайла Кравчука, завдяки її подвижницькій діяльності ці конференції стали найбільш масштабними в нашому університеті. З її ініціативи у 2002 р. в КПІ відкрито аудиторію імені Михайла Кравчука, у 2003 році – пам’ятник, минулого року його іменем названа вулиця в Києві, упорядковано і видано три книги М.П. Кравчука – “Науково-популярні праці” (2000 р.), “Вибрані математичні праці” (2002 р., 800 стор.), “Розвиток математичних ідей Михайла Кравчука” (2004 р., 850 стор.), створено документальний фільм “Голгофа академіка Кравчука” (2004 р.). Два роки тому Ніна Опанасівна видала книгу “Велет української математики”.

На запитання про враження від конференції Ніна Опанасівна відповіла, що цьогорічна конференція вирізнялася високим науковим рівнем і дуже творчою атмосферою наукового пошуку. Достатньо сказати, що всі секції працювали три дні дуже напружено, у перший день – до ночі. Віртуозно працювали керівники секцій – професори С.Д. Івасишен, А.П. Петравчак, В.В. Булдигін, Н.В. Ткаченко. Конференція достойна імені Михайла Кравчука!

Анюта Камонгар

Дата події