У ВПІ зростають справжні майстри Її Величності Книги. Навчаючись на спеціальності “Графіка”, студенти знайомляться з усіма тонкощами художньо-технічного оформлення друкованої продукції, самостійно добирають матеріали для майбутніх видань, малюють ілюстрації, розміщують полоси набору, верстають.

“У нас взагалі немає жодної технічної дисципліни, – хизується студентка-графік Марія Кукіль. – Усі предмети творчі. Це і “Композиція видання”, і “Мистецтво шрифту”, “Web-дизайн”, “Живопис”, “Рисунок”, “Історія мистецтв”, “Історія книжкового мистецтва” тощо”. Серед викладачів є заслужені та народні художники України, у яких мріє повчитись чи не кожен із нас. Це Оксана Вадимівна Одайник, Юрій Володимирович Пшеничний (заслужені художники). Серед народних – Василь Євдокимович Перевальський, Володимир Михайлович Іванов-Ахметов.

Обкладинка книги Кукіль МаріїКурсова робота як узагальнення вивченого полягає у створенні повноцінної книги від початку до кінця. Викладачі усе радять робити ніби на замовлення, як у справжньому видавництві. Тому студенти працюють наполегливо, адже книга слугуватиме потім багато років. Спочатку визначаються з темою. Далі добирають матеріал: текст, фотографії, карти, схеми, роблять власні ілюстрації. Перш ніж взятися за практичне втілення задуму, необхідно досконало вивчити тему і тільки тоді створювати макет. В останню чергу, враховуючи правила проектування книги, готують робочий варіант видання.

Однією з таких курсових робіт було створення поетичної збірки. В основному студентам до вподоби російські класики. Цікаво, коли студенти “видають” творчі доробки невідомих або відомих з іншого ракурсу людей. Так, видання поетичних збірок сучасних рок-груп навряд чи зустрінеш десь у книгарні чи в бібліотеці, хіба що в наших студентів.

Найбільш плідно графіки працюють над створенням обкладинки. Це елемент, на який найбільше звертають увагу, і часто саме від нього залежить подальша доля книги. Це добре розуміє студентка другого курсу Олександра Малашенко. Одна з її робіт – збірка поезій Володимира Маяковського – приємно подивувала не лише студентів, а й самих викладачів. Обкладинка, шмуцтитул і колонтитули її видання розповідали не тільки про зміст, а й про зовнішню форму віршів поета. За допомогою геометричних фігур, зокрема чотирикутників, студентка відтворила звернення письменника до кубізму.

Без комп’ютерних програм в епоху електротехніки більшість студентів роботи не уявляє. Та трапляються й такі, хто досі все робить вручну – у цьому ніхто не обмежує.

 Викладачі та студенти творчої спеціальності часто беруть участь у міжнародних і галузевих виставках, де всі охочі мають можливість на власні очі побачити всю красу та довершеність викоханих плідною працею книг.

Анюта Камонгар