Уже другий рік поспіль кафедра конструювання електронно-обчислювальної апаратури (КЕОА) ФЕЛ проводить Всеукраїнську відкриту студентську олімпіаду з дисципліни «Програмування мікропрограмних автоматів та мікроконтролерних систем».

Спонсором олімпіади є компанія «OPEN SYSTEM» (директор – О.В.Ляпун). Саме колектив цієї компанії складає конкурсні завдання на олімпіаду, за основу яких певною мірою беруться реальні проекти.

До участі в олімпіаді, як і в минулі роки, допускалися команди з двох учасників – переможців І етапу (вузівських олімпіад). У цьому році на змагання прибули 92 учасники (46 команд) від 31-го навчального закладу з 23 міст України. Наш університет представляли 5 команд – одна команда з ФІОТ (кафедра автоматики і управління в технічних системах) та 4 команди з ФЕЛ (з кафедри промислової електроніки, мікроелектроніки і КЕОА).

Протягом 6 годин команди виконували п’ять завдань зі створення функціонально завершених мікропроцесорних систем, кожне з яких вимагало не тільки знань та навичок з безпосереднього програмування електронних пристроїв на базі однокристальних мікроконтролерів архітектури MCS51 або AVR, а й винахідливості та кмітливості. Оригінальність і складність деяких завдань потребували не тільки від учасників змагань, а і від членів журі вдумливого аналізу нестандартних рішень. Іноді навіть розгорталися гарячі дискусії з приводу можливих варіантів рішення та оцінювання результатів.

Всеукраїнська студентська олімпіадаОсобливо цікавим було завдання №1 – так званий «Монетоприймач» з девізом «Сам пан склепав», де учасникам пропонувалося власноруч зробити (намотати з мідного дроту) індуктивний датчик, підключити його до мікропроцесорного приладу та за підтримки розробленої програми  розпізнавати монети різного номіналу.

Перше місце зайняла команда Черкаського НУ ім. Б.Хмельницького, друге місце – команди Донецького НТУ та Вінницького технічного коледжу, третє – команди Чернігівського державного технологічного університету, Національного авіаційного університету та друга команда Донецького НТУ. Переможцем у номінації «Сам пан склепав» стала команда Донбаського державного ТУ.

Крім того, були окремі номінації: «За найбільш повне виконання завдання», «За найкоротшу програму», «За оригінальне рішення», «За максимально оперативне та правильне рішення завдання», «За найкраще рішення завдання керування рухомим об’єктом» та інші. Команда першокурсників ФЕЛ (Владислав Вірченко – кафедра КЕОА та Денис Фокін – кафедра мікроелектроніки) перемогла в номінації «За мінімальний програмний код для мікроконтролера AVR».

О.М.Лисенко, зав. каф. КЕОА, д.т.н., проф., В.П.Корнєв, доц., к.т.н., В.В.Собченко, інженер кафедри КЕОА

Дата події