Можливо, мінливість і непередбачуваність жіночого характеру пояснює, чому вродлива білявка зацікавилась електричними машинами. Адже відомо, що це механізми, в яких електрична енергія перетворюється в механічну – тоді вони є двигунами, або ж навпаки: механічна енергія перетворюється в електричну – тоді вони є генераторами. Це тепер Вікторія Лисак – аспірантка ФЕА (кафедра електромеханіки) знає про електричні агрегати все і трошечки більше, а далекого 2003-го, коли вперше переступила поріг Київської політехніки, все у цьому храмі науки здавалося величавим і неприступним.

Та йшли роки, оволодіваючи знаннями, набувала фахової впевненості, а зацікавлена підтримка колег і наставників сприяла її першим маленьким досягненням.

Починаючи з 4-го курсу, дівчина працює під безпосереднім керівництвом завідувача кафедри проф. В.Ф.Шинкаренка за напрямом «Структурно-системні дослідження в електромеханіці». Результатами роботи є І місце за наукову роботу «Гомологія в структурній організації еволюції електричних машин» на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт 2009-го року (на базі Кременчуцького державного політехнічного університету ім. М.Остроградського); грант НТУУ «КПІ» для підтримки студентів та аспірантів за 2008/2009 н.р. для виконання роботи «Генетичний синтез та системний аналіз класу ресурсозберігаючих електромеханічних дезінтеграторів поліфункціональної дії» (керівник НДР – В.В.Лисак). Нещодавно студентка отримала диплом І ступеня Міносвіти і науки України за перемогу в конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук за напрямом «Електричні машини та апарати».

Попереду багато планів і непереборне бажання встигнути якомога більше. Для цього у Вікторії все є – цікава тема, досвідчені керівники, колектив однодумців і творче наукове середовище. Тож хай ще не раз на шпальтах «Київського політехніка» з’являється це ім’я – Вікторія Лисак, ФЕА. А в історію НТУУ «КПІ» буде вписана ще одна сторінка про непередбачувану жіночу природу та творчі досягнення.

Н.Вдовенко