28 березня на нульовому поверсі бібліотеки КПІ відбулася пресконференція за участі керівництва політехніки, представників МОН і ДСНС України, компанії CLUST і головного архітектора студії Peker&Partners.

Спікери обговорили питання нових безпекових стандартів у системі освіти України на прикладі інноваційного бомбосховища CLUST SPACE, яке незабаром побудують у КПІ.

Конференцію організували представники компанії CLUST разом з адміністрацією університету, щоб привернути увагу до проблеми укриттів при вищих навчальних закладах і знайти спільні безпекові рішення, які можна масштабувати на територію всієї України.

За словами начальника управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС в Україні Олега Стоволоса, на початок вересня 2022 року лише 50% ЗВО знайшли приміщення, що можна використовувати як укриття під час тривоги. Тобто лише половина закладів освіти змогла забезпечити освітній процес під час повномасштабної війни, що триває.

Однак наявність бомбосховища — це лише частина рішення. Для безперервного комфортного навчання важливо створити належні умови. Тому Руслан Тимофєєв, засновник компанії CLUST, виступив з ініціативою реорганізувати наявні бомбосховища і перетворити їх на сучасні освітні хаби, що працюватимуть як у воєнний, так і в мирний час.

«Ми точно знаємо, що на сьогодні в жодного українця немає сірої зони. Є лише біле і чорне. Українці більше не дають можливості бізнесу сказати “я тут тільки для того, щоб заробляти гроші”. Бізнес може допомагати реалізовувати системні економічні зміни. І неймовірно велика кількість українського бізнесу нині до цього долучилась. Ми б хотіли бути взірцем такого бізнесу й стати драйвером нового підходу до безпеки у сфері освіти, саме тому започаткували проєкт CLUST SPACE», — коментує Руслан Тимофєєв.

Перший мультифункційний простір зʼявиться протягом року саме в Київській політехніці — у підвальному приміщенні бібліотеки загальною площею 600 м². Смарт шелтер буде розділений на кілька зон: великий опен спейс — відкритий простір для навчання і проведення лекцій, читацький сектор, кімната для відеодзвінків, кафетерій, ігрова зона та інклюзивні вбиральні. Усі учасники конференції могли оцінити дизайн-проєкт та інноваційні рішення робочої групи завдяки технологіям віртуальної реальності.

«Зараз ви перебуваєте в приміщенні, яке не надто надихає на креативність: пошарпані стіни, лампи розжарювання. Говорити про те, що тут народиться якась цікава проривна ідея, дуже важко. А саме середовище часто надихає на створення нових ідей. І якраз ці завдання — поєднання комфорту для забезпечення і розвитку нових ідей — були покладені в першооснову проєкту, який сьогодні називається Smart Shelter CLUST SPACE», — розказує про ініціативу побудови інноваційного укриття проректор з наукової частини КПІ Віталій Пасічник.

А начальник головного управління з реалізації політик у сфері науки та інновації Департаменту науки та інновації МОН Олег Хименко підкреслив:

«Донедавна на чільне місце ставилося тільки питання безпеки, тобто лише необхідність гарантувати безпечне перебування людей. Але поєднання в приміщенні можливості реалізації кількох функцій — не тільки життєво необхідних, а й тих, які дають змогу використовувати цей час продуктивно, тобто покинути одне комфортне середовище і перейти до іншого комфортного середовища, — як на мене, це дуже круто. Тому я б хотів, щоб цей досвід масштабувався».

У зустрічі взяв участь і архітектор Павло Пекер, який має досвід роботи з подібними проєктами в Іраку та Лівії. Саме його студія розробила дизайн-проєкт мультифункційного укриття. Він зазначив, що для нього особисто дуже важливо заохочувати молодих людей залишатися в країні, надавати їм сенси та створювати умови. І якісна освіта — обовʼязкова складова цього процесу.

Дата події