Безпечний мультифункційний простір з відкритою зоною для проведення лекцій, читальною зоною, кафетерієм, убиральнями й кімнатою для відеодзвінків. Так нині виглядає проєкт Smart Shelter CLUST Space, що його планують відкрити у підвальному приміщенні КПІшної бібліотеки.

Університет спільно з компанією CLUST, яка реалізує проєкт, зустрілися з громадськістю та журналістами, щоб докладно розказати про смартукриття. За допомогою ЗD-окулярів кінцевий результат можна побачити вже зараз. Та для того, щоб утілити проєкт смартукриття в життя, потрібні інвестиції: загалом близько 350 тисяч євро.

«Ще пів року тому тут стояли стелажі, до стелі заповнені книжками, однак вони майже не використовувалися. Війна змусила шукати простори, де буде безпечно. Студенти приходять до нас, щоб розвиватися, ставати креативними особистостями. І призначання цього простору — дати їм цю можливість: розвивати свою креативність у безпечному комфортному місці. У навчальному процесі важливо забезпечити його безперервність. Я вірю, що у студентів тут будуть народжуватися ідеї, які ширитимуться світом. Творчий освітній процес не має припинятися навіть під час війни», — говорить проректор з наукової роботи КПІ Віталій Пасічник.

Міністерство освіти сподівається, що такі мультифункційні простори у безпечних місцях закладів освіти стануть нормою — адже навряд чи загроза ракетних обстрілів колись остаточно втратить актуальність.

«Я хочу, щоб цей проєкт масштабувався і про нього почули інші виші та інвестори. Питання безпеки освітнього процесу повсякчас стоїть на порядку денному. Робота нашого міністерства нині базується на цінностях відкритості, постійного діалогу. І безпекова робота, зокрема», — коментує начальник головного управління з реалізації політик у сфері науки та інновацій Директорату науки та інновацій МОН України Олег Хименко.

Щоб усі безпекові норми були дотримані й простір дійсно міг захистити людей від небезпеки, з університетом і компанією співпрацює Державна служба з надзвичайних ситуацій. У ДСНС упевнені: нині всі ланки освітнього процесу мають працювати для того, аби навчальний процес молоді в умовах війни був безпечним і комфортним. Для цього треба налагодити співпрацю закладів освіти з міністерством, міською владою, спонсорами.

Упевнені в цьому й працівники Київської політехніки.

«Ми очікуємо, що укриття стане початком великих змін усього простору бібліотеки. Це буде ще один простір, як-от „Лампа“ і „Бєлка“, проте цілком безпечний. Я впевнена, що цей простір буде переповнений студентами й тут народжуватиметься щось класне, нове, цікаве», — говорить директорка Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Оксана Бруй.

На цю можливість чекають і самі КПІшники.

Запрошуємо на пресконференцію щодо першого в Україні інноваційного смартукриття

«Нині ми переходимо на змішаний формат навчання, тому вкрай необхідно подбати про безпекову ситуацію. Укриттів на всіх не вистачає, до того ж вони не завжди відповідають усім вимогам. Особливість цього простору в тому, що він здатен трансформуватися в різні штуки: коворкінг, місце для брейнштормів, дуальної освіти, зустрічей з партнерами. Ми навіть можемо лишатись тут на ніч — і це все в університеті, тому це круто. Сподіваємось, завдяки партнерам він буде набагато крутіший за „Лампу“ і „Білку“», — ділиться думками студент-третьокурсник ФЕЛ Іван Загорулько.

Пресконференція щодо першого в Україні інноваційного смартукриття

З нагоди створення унікального укриття — Smart Shelter CLUST Space — скликається пресконференція, на якій спікери докладно розкажуть про проєкт і пропоновані безпекові рішення.

Тема пресконференції: «Інноваційні безпекові стандарти в системі освіти України».

Серед спікерів будуть представники:
🔹 Міністерства освіти та науки України;
🔹 Державної служби України з надзвичайних ситуацій;
🔹 менеджменту КПІ;
🔹 компанії CLUST.

Конференція відбудеться саме в тому приміщенні, де будується смартукриття. Візуалізація:

⏰ Коли: 28 березня о 10:00
📌 Де: Бібліотека КПІ

‼️ Долучитись можуть усі охочі за попередньою реєстрацією: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnxot2AHrA3B2cwbpf7Zm7vYrBbcg…

Дата події