Свій 125-річний ювілей Київська політехніка зустріла вагомими здобутками. Є про що звітувати і факультету менеджменту та маркетингу. До того ж у складний для країни 2022 рік – рік викликів та випробувань – ФММ виповнилося 30 років. Адже рішення Київського політехнічного інституту щодо заснування факультету менеджменту та маркетингу (ФММ) на базі загальноуніверситетських кафедри економіки й організації виробництва та кафедри політекономії було ухвалено 31 березня 1992 р.

Свій ювілей ФММ відзначив наполегливою працею: допомогою тим, хто постраждав від військової агресії РФ, розбудовою системи забезпечення стійкості та витривалості колективу в умовах війни, бездоганним антикризовим управлінням з боку адміністрації факультету.

Сьогодні факультет продовжує активно працювати. Так, у 2022 р. з ініціативи декана ФММ д.е.н., проф. М.О. Кравченко вперше створено Школу наукових керівників аспірантів, у межах якої досвідчені науковці діляться методикою ефективного наукового керівництва, проводяться науково-методичні семінари, зокрема міжнародні, задля обміну досвідом між університетами різних країн. Поглиблено співпрацю з департаментом інновацій та трансферу технологій з метою об'єднання зусиль щодо розвитку Цифрового інноваційного хабу DIH KPI (Центр 4.0). У 2023 році КПІ ім. Ігоря Сікорського долучився до міжнародного консорціуму та отримав фінансування для реалізації важливого проєкту з відновлення територій Дунайського басейну (програма "Горизонт Європа"), а провідним факультетом, що йому довірено реалізацію проєкту, став саме ФММ. Команда факультету і надалі наполегливо працюватиме над тим, аби зробити свій внесок у покращення позицій КПІ ім. Ігоря Сікорського у світових рейтингах.

На факультеті проводиться низка щорічних наукових заходів. Серед них – науково-практична конференція "Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи", Міжнародна науково-практична конференція "В2В Marketing", Всеукраїнське студентське кейс-змагання з маркетингу "Rising Industrial Marketing Stars", Міжнародна науково-практична конференція "Розвиток підприємництва як фактор росту національної економіки", Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю "Моделювання та прогнозування економічних процесів", Міжнародна науково-практична конференція "Міжнародне науково-технічне співробітництво: принципи, механізми, ефективність" та з проблематики Індустрії 4.0. Щорічно проводяться круглі столи за унікальною тематикою: "Розвиток моделей міжнародного бізнесу в епоху цифровізації"; "Світовий ринок капіталу: проблеми інтеграції, ризики і вигоди" та ін. На наукових заходах розглядаються проблеми формування й ефективності національних інноваційних систем та Індустрії 4.0, особливості менеджменту міжнародного бізнесу в умовах глобалізації, проблеми розвитку підприємництва в Україні і за кордоном та ін.

На державному рівні та на рівні університету факультет менеджменту та маркетингу пишається визнанням наукових здобутків і результатів професійної діяльності своїх співробітників, які отримали відзнаки й почесні звання:

  • Олег Гавриш, д.т.н., проф. – звання "заслужений працівник освіти України";
  • Людмила Ведута, зав. навчальної лабораторії – звання "Заслужений працівник КПІ ім. Ігоря Сікорського";
  • Віктор Іваненко, д.т.н., проф. – звання "заслужений діяч науки і техніки України", "заслужений професор КПІ ім. Ігоря Сікорського";
  • Петро Круш, к.е.н., проф. – відзнака "Відмінник освіти України";
  • Валентина Марченко, д.е.н., проф. – відзнака "Відмінник освіти України";
  • Анаіт Мхітарян, зав. навчальної лабораторії – звання "заслужений працівник КПІ ім. Ігоря Сікорського";
  • Любов Смоляр, к.е.н., проф. – звання "заслужений професор КПІ ім. Ігоря Сікорського";
  • Сергій Солнцев, д.ф.-м.н., проф. – звання "заслужений професор КПІ ім. Ігоря Сікорського", Знак Пошани Київського міського голови;
  • Іван Пишнограєв, к.ф.-м.н., доц. – молодий вчений-стипендіат Кабінету Міністрів України;
  • Наталія Юдіна, к.е.н, доц. – лауреат Премії Президента України для молодих учених.

Викладачі факультету є переможцями конкурсів КПІ ім. Ігоря Сікорського в номінаціях "Викладач-дослідник", "Молодий викладач-дослідник", "Лідер з наукових досягнень студентів", Всеукраїнського конкурсу Ф. Котлера для молодих викладачів, Всеукраїнського конкурсу методичного забезпечення до напряму "Маркетинг" (CEUME), програми розвитку молодих викладачів JFDP (Junior Faculty Development Program) відділу навчальних і культурних справ Державного департаменту США, Всеукраїнського конкурсу методологічної підтримки бізнес-дисциплін Міжнародного консорціуму з удосконалення бізнес-освіти в Україні (CEUME) та Центру інновацій і розвитку й багатьох інших, є активними учасниками громадських об'єднань управлінського спрямування.

У 2023 році ФММ здобув дві перемоги за результатами конкурсу КПІ ім. Ігоря Сікорського в номінації "Молодий викладач-дослідник – 2022". Почесне звання здобули молоді викладачі Анна Кухарук – к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки, заступник декана з наукової роботи та Анна Погребняк – к.е.н., доцент кафедри економіки і підприємництва.

Особлива гордість факультету – здобутки студентів. За останні роки студенти ФММ стали переможцями 96 олімпіад (зокрема, Міжнародної олімпіади в межах Глобального проєкту "Молодіжний творчий рух "Естафета якості", Всеукраїнських олімпіад з дисципліни "Регіональна економіка", "Економіка підприємства" тощо), 19 міжнародних та 139 всеукраїнських конкурсів наукових робіт (у тому числі Всеукраїнських конкурсів кваліфікаційних і наукових робіт за економічними спеціальностями, Всеукраїнського конкурсу LoNG-2019, ІІ туру Всеукраїнського студентського конкурсу бізнес-проєктів "Бізнес-трамплін"), близько 55 осіб отримували іменні стипендії – Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського. Наукові досягнення студентів під керівництвом викладачів-дослідників, професорів М.О.Кравченко, А.Р.Дунської, Ж.М.Жигалкевич, С.В.Войтка використано при підготовці Національної доповіді "Цілі сталого розвитку України", яка оприлюднена на сайті ООН.

Згуртованість та наполегливість викладачів і студентів ФММ сприяють розвитку факультету навіть в умовах воєнних реалій, а кожен докладає максимальних зусиль для наближення країни до Перемоги.

Анна Кухарук, заступник декана ФММ з наукової роботи