Цього дня, 30 червня 1914 року, народився Володимир Миколайович Челомей — випускник КПІ, майбутній генеральний конструктор радянської ракетно-космічної техніки. У 1932—1933 роках навчався на авіаційному факультеті КПІ. 1939-го захистив тут кандидатську дисертацію.

Саме у Київській політехніці Челомей розпочав навчання, сформувався як конструктор, науковець, згодом ставши одним з корифеїв авіації та космонавтики й посівши гідне місце серед видатних політехніків.

За радянських часів про справжні значення і роль Челомея у прогресі науки й техніки знало лише вузьке коло людей, адже саме він був творцем ядерного щита СРСР. Його розробки 60–70-х років становили 80% озброєнь радянського флоту.

Неоціненним є внесок Челомея і в розвиток космонавтики. У його доробку — супутники-винищувачі «Політ» і «Протон». Створена під керівництвом Володимира Миколайовича ракета «Протон» відправила в космос усі орбітальні пілотовані станції «Салют» і «Мир», велику кількість геостаціонарних супутників зв’язку й наукових модулів.

Дата події