Швидкий, доступний, а головне — цілком безпечний для людини інтернет. Ні, це не про Ілона Маска та його супутники — це про студента КПІ й технологію Li-Fi.
Light Fidelity (Li-Fi) — нова екологічна й безпечна технологія. Її особливість у тому, що замість радіохвиль вона використовує видиме світло, яке має канал частот у 10 000 разів ширший за увесь радіодіапазон. У Li-Fi значно більша, ніж у Wi-Fi, пропускна здатність.

У Київській політехніці над розробленням і проєктуванням мережі Li-Fi під керівництвом професора кафедри телекомунікацій Інституту телекомунікаційних систем Олександра Романова працює студент 1-го курсу ІТС Глєб Мікляєв:

«Мене одразу зацікавила тема Li-Fi. Технологія використовує для передання даних видиме й інфрачервоне світло. Оскільки пропускна здатність Li-Fi на 3–4 порядки вища, ніж у всього радіодіапазону, скорочуються витрати на побудову системи передання даних з високою швидкістю та якістю обслуговування. Крім того, технологія Li-Fi дає змогу використовувати LED-лампи як готову мережу передання даних. Ця технологія може забезпечити інтернетом велику кількість відвідувачів ТРЦ, гіпермаркетів, стадіонів, де є велике скупчення користувачів, без перевантаження мережі».

Глєб ще зі школи захоплюється математикою, фізикою та астрономією. Неодноразово здобував перемоги на олімпіадах. 2020 року вийшов у фінал Всеукраїнського конкурсу МАН, посівши 3-тє місце. Тож не дивно, що він взявся за такий амбітний проєкт, як Li-Fi:

«Наразі я працюю над теоретичним проєктуванням мережі. Вивчаю наукові роботи засновника Light Fidelity: німецького фізика Гаральда Гааса. Технологія ця перспективна та корисна для людства, і я хотів би зробити свій вклад у розвиток Li-Fi. Маю ідею розробити програму, що допомагала б проєктувати систему для якісного сигналу передання даних, розраховуючи необхідну кількість елементів».

Науковий керівник Глєба Олександр Романов шукає можливості розпочати практичну роботу, адже матеріальна база для запуску системи потребує доволі значних коштів. Нині науковці намагаються знайти альтернативу дорогим елементам, проте сподіваються, що незабаром вдасться створити дослідний макет системи в одній з лабораторій ІТС.

Дата події