За розрахунками вчених до кінця квітня 2020 від коронавірусу в Україні захворіє понад 60 тисяч, а втрати можуть скласти понад 4500 людей. Це прогнози Світового центру даних при Київській політехніці.

Світовий центр даних «Геоінформатика і сталий розвитк» на базі Київської політехніки працює під егідою Міжнародної ради з науки (International Science Council). Він є одним із 53 світових центрів даних, розташованих в 13 країнах світу, які накопичують, аналізують та обробляють великі обсяги наукових даних різної природи (Big Data). Останнім часом одним з найактуальніших завдань Міжнародної ради з науки і підпорядкованих їй світових центрів даних стало дослідження пандемії коронавірусу у світі і застосування передових досягнень науки для її подолання.

Працюючи за цією стратегією українські вчені з Світового центру даних «Геоінформатика і сталий розвиток» проаналізували вплив пандемії коронавірусу на економіку України, розробили прогнозну математичну модель, провели комп’ютерне моделювання цього явища і розробили сценарії можливого розвитку подій. Результати сценарного моделювання показують, що для України функція швидкості змінювання кількості випадків COVID-19 набуває свого максимуму на 51-52 день від першого зареєстрованого хворого, а саме на другу половину квітня 2020 року (22-23 квітня). Після досягнення цього максимуму, внаслідок жорстких карантинних заходів в країні, має відбутися «злам» попередньої тенденції і розпочатися зниження швидкості зростання кількості випадків захворювання.

За песимістичним сценарієм до кінця квітня кількість інфікованих може досягнути 60 тисяч, а людські втрати можуть перевищити 4500 осіб. За оптимістичним сценарієм, який може відбутися за умови збігу ряду важливих обставин, включаючи можливі ефективні дії влади, названі сумні показники можна було б зменшити як мінімум втричі.

Результати цього дослідження можуть використовуватися владою України для розробки плану дій, спрямованих на упередження пандемії і подолання її наслідків.

Дата події