2 вересня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося урочисте відкриття Навчально-наукової лабораторії «Фізична ядерна безпека» та презентація освітньої магістерської програми «Фізичний захист, облік і контроль ядерних матеріалів».

Ще кілька років тому спеціалістів з фізичної ядерної безпеки у нашій країні готували у Севастопольському національному інституті ядерної енергії та промисловості. Утім, після анексії Росією Криму приплив в енергетичну галузь України нових кадрів з вищою освітою за цим напрямом зупинився. Щоправда, в кількох українських вишах читаються відповідні дисципліни для майбутніх інженерів-енергетиків і впроваджено програми підвищення кваліфікації фахівців у напрямах забезпечення безпеки на атомних об’єктах за стандартами, наближеними до західних, однак єдиної сучасної освітньої платформи в галузі фізичної ядерної безпеки до сьогодні в Україні не було.
Вакуум, що утворився, має заповнити магістерська програма «Фізичний захист, облік і контроль ядерних матеріалів». Підготовка до її впровадження та розробка тривали більше трьох років. Створено програму за допомогою Департаменту енергетики США, з ініціативи та за підтримки якого фахівці Центру вивчення нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна Монтерейського Інституту міжнародних досліджень провели критеріальну оцінку спроможності університетів України забезпечити національну систему підготовки фахівців з ядерної безпеки. Найпридатнішим для цього українським університетом вони визнали КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Виступаючи на церемонії відкриття лабораторії, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» академік НАН України Михайло Згуровський наголосив, що створення в КПІ лабораторії з фізичної ядерної безпеки та запровадження магістерської програми з підготовки фахівців такого профілю – це не лише закупівля обладнання та розробка програми. Це ще й підготовка викладачів, в організації якої допомогло Міністерство енергетики США. Завдяки його підтримці співробітники КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшли стажування в Техаському технічному університеті та в Сандійській національній лабораторії США, а також взяли участь у навчальних курсах МАГАТЕ.

Участь у запровадженні програми «Фізичний захист, облік і контроль ядерних матеріалів» у КПІ взяли також Міністерство енергетики та вугільної промисловості України та зацікавлені організації (НАЕК «Енергоатом», Державна інспекція ядерного регулювання України, Міністерство освіти і науки України та інші). Практична підготовка за цим напрямом проводитиметься не лише в університеті, але й на базі Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів імені Джорджа Кузмича Інституту ядерних досліджень НАН України, де є відповідне обладнання та полігон, і на базі якого проводилася і проводиться практична підготовка і підвищення кваліфікації фахівців.

Лабораторія «Фізична ядерна безпека» працюватиме на теплоенергетичному факультеті, де вже кілька десятиліть успішно готують все нові покоління інженерів для атомної енергетики. Саме тут на базі спеціальності 143 «Атомна енергетика» відтепер ще й здійснюватиметься підготовка фахівців з фізичного ядерного захисту та обліку і контролю ядерних матеріалів. Обладнання для лабораторії придбано за фінансової допомоги Бюро міжнародної безпеки глобальних питань Канади, ремонт і підготовку її приміщень для її облаштування зроблено коштом Шведського агентства з радіаційної безпеки.

КПІ ім. Ігоря Сікорського вже зробив перший набір на цю магістерську програму на 2019-2020 роки. З них 29 осіб вступили на заочну форму навчання, решта навчатимуться стаціонарно. Майже третина серед цих студентів – жінки.

У церемонії відкриття лабораторії та в засіданні круглого столу з нагоди відкриття магістерської програми взяли участь Посол Канади в України Роман Ващук, в.о. директора Департаменту енергетики Посольства США в Україні Ніколас Вонд, менеджер Програм Національної Адміністрації з фізичної ядерної безпеки Департаменту енергетики США Скотт Шрам, менеджер програми Шведського управління радіаційної безпеки Златан Делаліч, експерт Центру вивчення нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна Монтерейського Інституту міжнародних досліджень США Маргарита Калініна-Пол, представник Турецької агенції зі співробітництва та координації (ТІКА) в Україні, експерт МАГАТЕ Дмитро Ніконов, заступниця Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юлія Підкоморна, Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, Віце-президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Володимир Пишний, директор Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу ДП «НАЕК «Енергоатом» Олег Коріков, керівник Навчального центра з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів ім. Дж. Кузмича Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України Віктор Гаврилюк, декан теплоенергетичного факультету Євген Письменний, інші представники національних і зарубіжних організацій, а також науковці та студенти, які працюють і навчаються в сфері безпечних ядерних технологій.

На фото: урочисте розрізання стрічки перед входом до лабораторії «Фізична ядерна безпека»

Дата події