Ковідне літо 2020 обмежило чимало студентських заходів. Та представникам КПІ ім. Ігоря Сікорського вдалося взяти участь у кількох всеукраїнських турнірах. Зокрема, 31 липня – 7 серпня на базі Ужгородського національного університету пройшла V Міжнародна літня школа з програмування. Роботу було організовано переважно дистанційно, адже комп'ютерні зали факультету інформаційних технологій УжНУ не передбачені для прийому великої кількості учасників з дотриманням карантинних обмежень. Приїхали лише три команди зі Львова: дві з Львівського національного університету ім. Івана Франка, одна – з Національного університету "Львівська політехніка".

Загалом у роботі школи взяли участь 170 учасників із 27 навчальних закладів, переважно – уні-ерситетів. Вони представляли чотири країни: Україну, Азербайджан, Білорусь та Грузію. До першої ліги віднесли команди, які вже брали участь у подібних заходах, їх виявилося 24, до другої – учасників без досвіду змагань, початківців набралося 37 команд. Учасники відвідували онлайн-зустрічі із запрошеними лекторами з України та з-за кордону, розв'язували нестандартні задачі, підвищували рівень знань з програмування та алгоритмізації. Традиційно між учасниками влаштували футбольний матч та випуск онлайн-газети "Новинка++", де висвітлювалися події змагальної частини заходу, містилася інформація про лекторів, цікавинки про країни-учасниці школи, жарти "на злобу дня" та ін.

Київську політехніку в літній школі представляли дві команди з ІПСА. Тренер обох – Ірина Василівна Назарчук, старший викладач кафедри математичних методів системного аналізу. У першій лізі виступили четвертокурсники Роман Житар, Руслан Правосуд і Владислав Толстіков. Ця команда неодноразово була учасником всеукраїнських олімпіад з програмування. На жаль, до когорти переможців цього разу не потрапили. "У них не найблискучіші результати, але ж і рівень там був міжнародний", – зазначає тренер. Команда новачків у складі Івана Озернюка, Єгора Панченка та Вадима Косицького виступала в другій лізі. Вони показали гарні результати та посіли друге місце. "Завдання там теж були ду-у-же непрості", – скаже потім І. Назарчук.

Обидві команди пов'язані між собою. Не тільки тому, що представляють один інститут та мають спільного тренера. "Старші" брали активну участь в організації і проведенні тренувального туру для команд КПІ в рамках підготовки до KPI-OPEN (більше ніж 100 команд із 8 факультетів взяли участь), а також в організації і проведенні змагання "KPI-Online", де якраз і перемогли "молодші".

Про олімпіадні перипетії своєї команди розповідає Іван Озернюк: "Тільки один із нас має багаторічний досвід із програмування, інші двоє почали цікавитись олімпіадними алгоритмічними задачами лише рік тому. Тож нас можна назвати дуже молодою командою. За час спільної роботи (до літньої школи) ми взяли участь в олімпіаді від Харківського національного університету радіоелектроніки та КПІшному контесті "KPI-Online". На останньому нам вдалося посісти I місце, це була перша перемога нашої команди. Тож ми мали змогу потренуватися працювати в команді та спільно вирішувати складні завдання.

Власне, літня школа була напрочуд корисною. Усі команди було поділено на дві ліги. У першій лізі лектори розкривали більш глибокі та складні теми, націлені на вдосконалення навичок досвідчених програмістів. Друга ліга мала на меті опрацювати основні теми олімпіадного програмування, без яких не обійдеться жоден контест. Зважаючи на невеликий досвід, ми вирішили брати участь у другій лізі літньої школи.

Щодня ми слухали лекції на якусь із тем, а потім писали п'ятигодинний контест – змагання, коли треба розв'язати щонайбільше задач на одну тему. Оскільки задач було багато і ми часто практикувалися писати їх на одному комп'ютері (щоб наблизити себе до умов очних змагань, таких як ACM, ICPC), то нам необхідно було швидко та злагоджено працювати. Це було складно, зважаючи на дистанційний режим, доводилося використовувати різноманітні засоби зв'язку та віртуальні дошки.

Хоча досвід дистанційної роботи є досить цікавим, сподіваємося, що найближчим часом усі команди будуть мати змогу відвідувати такі змагання, як літня школа, наживо. Надалі ми плануємо розвивати навички олімпіадного програмування та брати участь у вищих лігах різних змагань".

Як бачимо, підхід до роботи у молодих програмістів серйозний, а настрій – бойовий. Тож вітаємо студентів та їх наставника із вдалим виступом і зичимо подальших успіхів.

Ирина Назарчук Озернюк Иван Косицкий Вадим Панченко Егор
2020-kp27 6 2020-kp27 8 2020-kp27 7 2020-kp27 9
Дата події