Ви є тут

Профілактика кишкових інфекцій



У теплу пору року зростає загроза поширення гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень. Зазвичай, кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції поширюються за наявності трьох обов'язкових умов: джерела інфекції (хворої людини, тварини, бактеріоносія), факторів передачі (зараженої води, їжі, ґрунту, предметів побуту) і чутливих до даної інфекції людей. Тому профілактичні заходи спрямовуються проти всіх трьох факторів.

Хворого до приходу лікаря необхідно негайно ізолювати, виділити йому окремий посуд, білизну.

Перше правило профілактики – дотримання гігієнічних вимог. Необхідно оберігати від забруднення джерела води. Вживати нехлоровану воду можна лише після кип'ятіння. Слід дотримуватися санітарних вимог при зберіганні та кулінарній обробці продуктів. Бактерії, потрапивши у сприятливе середовище – молоко, торт, м'ясо, рибу, салати та ін., – дуже інтенсивно розмножуються не змінюючи смакових якостей продуктів. Молоко необхідно кип'ятити, сир піддавати термічній обробці (вживати в їжу лише у вигляді різних виробів). Викликати захворювання можуть і ті продукти, які перед вживанням не варяться, смажаться, кип'ятяться. Це салати, гарніри, тістечка. Ці вироби не можна готувати заздалегідь і довго зберігати без охолодження. Овочі, фрукти, ягоди перед вживанням необхідно вимити проточною водою і обдати кропом. Хлібобулочні вироби приносити додому і зберігати слід загорнутими в целофан чи папір.

Мийте руки перед їжею. Багато кишкових інфекцій називають хворобою брудних рук. Прибирайте за собою сміття, не сприяйте розмноженню мух, тарганів, клопів, які переносять збудників багатьох захворювань.

x

Електронний кампус

Інформаційні ресурси

Викладачі КПІ

GitHub репозиторій