У Великій Британії створили мобільний застосунок та чат-бот для моніторингу коронавірусної інфекції та дистанційного надання медпослуг хворим на COVID-19. У складі команди розробників – студенти-п’ятикурсники КПІ ім. Ігоря Сікорського: Максим Остапенко з Інституту телекомунікаційних систем, Марко Басараб та Анна Король з факультету електроніки. КПІшники працювали разом із дослідниками з Університету Ворика (Англія) та компанією – експертом з мобільної охорони здоров’я ClickMedix. На момент розроблення політехніки навчалися в Університеті Ворика за програмою мобільності Erasmus+.

Програму-додаток створено, щоб допомагати медпрацівникам зменшити наплив пацієнтів та виконувати частину їхньої роботи: направити до лікарні, запропонувати візит додому, надати послуги телемедицини. До того ж застосунок керує ланцюгами постачання й координації необхідних персоналу й матеріалів. Також у додатку є можливість спілкування з лікарями та медсестрами через SMS, Whatsapp та Skype – тож підібрати правильне лікування і дати рекомендації можна, зайвий раз не наражаючи медпрацівників на ризик. А машинне навчання (ML) допомагає розрахувати симптоми й тяжкість перебігу COVID-19 у різних групах ризику та його можливу поширюваність містом, регіоном чи цілою країною.

«Сервіс і мобільний застосунок не так щоб дуже унікальні чи складні, але це аж ніяк не применшує їхньої користі. Це навчило і підтвердило, що не завжди потрібно вигадувати щось надзвичайне для поліпшення ситуації у світі. Лікарі, екологи, громадські діячі, військові – ті, хто творять сьогоднішню історію, – зазвичай потребують простих з технічного боку розв’язань нагальних проблем», – коментує розробку Максим Остапенко.

У програмі Erasmus+ КПІшники займалися різними проєктами, проте пандемія змусила поставити їх на паузу та взятися за гостре сьогочасне питання. У команді впевнені: у разі суттєвого спаду захворюваності та уникнення другої хвилі застосунок переформатують під інші потреби.

«Проєкт справді не є чимось новаторським, проте він з’явився у потрібний момент і тепер програму широко використовують в Індії та Великій Британії. Завдяки проєкту з’явилося розуміння, що одне й та саме завдання у різних країнах потребує різних варіантів розв’язання. Загальноприйняті підходи працюють не всюди», – розповідає про отриманий досвід Марко Басараб.

КПІшники відзначають внесок університету у свої досягнення – навчання допомагає студентам бути готовими до нових звершень.

«Лише спільна ціль і мотивація ладні подолати усі перепони. Я дуже щаслива бути студенткою КПІ, адже це підготувало мене до нових випробувань. КПІ – як школа життя, ніхто після бакалаврату в цьому не сумнівається, але академічна мобільність – це як навчання в КПІ, втиснуте в один семестр», – ділиться думками Анна Король.

Поки застосунок поширюється світом і допомагає людям боротися з коронавірусною інфекцією, політехніки вже працюють над новими проєктами. Планують і надалі допомагати людям, застосовуючи здобуті неоціненні знання й досвід.

Дата події