У Залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського 18 лютого відбулася урочиста церемонія вручення відзнак і диплому «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» віцепрезиденту з інженерії Інженерно-конструкторського центру корпорації «Boeing» у штаті Вашингтон Тодду Зарфосу (США).

Рішення про присвоєння цього почесного звання Тодду Зарфосу Вчена рада університету ухвалила 10 лютого цього року, врахувавши його видатний внесок у світову авіаційну практику, підвищення рівня інженерної освіти та її інноваційної складової, а також сприяння розвитку авіаційного комплексу України та зміцненню міжнародного авторитету нашого університету.

Тодд Зарфос народився 26 січня 1963 року. Вищу освіту здобув в університеті Пенна (ступень бакалавра з електричної інженерії), університеті штату Вашингтон (магістр з електричної інженерії) та Колумбійському університеті (магістр з бізнес-адміністрування). Упродовж 23 років працює в корпорації «Boeing», де пройшов шлях від інженера до віцепрезидента з інженерії.

Він доклав значних особистих зусиль для відкриття в Києві Конструкторського центру «Boeing» імені Степана Тимошенка та для розвитку співпраці КПІ з корпорацією. Він особисто сприяв відкриттю двох Навчально-наукових центрів корпорації «Boeing» на базі КПІ (за підтримки компанії «Прогресстех-Україна»), які готують майбутніх фахівців для роботи в аерокосмічній галузі. А ще, як розповів ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, який представляв аудиторії Тодда Зарфоса, саме за його рішенням корпорація «Boeing» щорічно виділяє для КПІ гранти для підтримки освітньої, наукової діяльності студентів та співробітників, а також для реалізації їхніх розробок. Отож Тодд Зарфос має найбезпосередніший стосунок до того, що корпорація «Boeing» інвестувала кошти в створення наносупутників КПІ «PolyTAN-1» і «PolyTAN-2», що були успішно виведені на космічну орбіту у 2014 та 2017 роках. «Ми пишаємося тим, що на майданчику Київського конструкторського центру «Boeing» імені Степана Тимошенка інженерами працюють понад 280 випускників КПІ – це 35% від загальної кількості співробітників центру», – наголосив Михайло Згуровський.

В урочистому засіданні Вченої ради взяли участь не лише її члени, а й студенти, аспіранти та співробітники Інституту аерокосмічних технологій та Механіко-машинобудівного інституту – основних навчально-наукових підрозділів КПІ, які готують майбутніх фахівців для роботи в аерокосмічній галузі, а також викладачі і науковці, які нині проходять стажування в Інженерному центрі корпорації «Boeing» у Києві. Окрім того, учасниками зборів стали директор компанії «Boeing Україна» Олексій Стьопін, її директори за напрямами, голова Ради директорів Групи компаній «Прогрестех», почесний доктор КПІ Володимир Кульчицький, директор компанії «Прогрестех-Україна» Андрій Фіалковський та інші.

Після того, як Тодд Зарфос отримав докторську мантію та диплом, він прочитав учасникам зібрання номінаційну лекцію «Розвиток авіабудування», яка стосувалася сьогоднішнього дня і перспектив корпорації «Boeing», а також розвитку партнерства з КПІ в царині авіаційних технологій. Особливо він зупинився на найактуальніших сьогодні проєктах, пов’язаних з підвищенням екологічності літальних апаратів, зниженням шуму двигунів літаків, зменшенням викидів двоокису вуглецю в атмосферу тощо. Він, до речі, зауважив, що працювати над розв’язанням цих проблем інженери корпорації «Boeing» розпочали вже доволі давно, тож за останні десятиріччя їм вдалося забезпечити зменшення шуму від роботи двигунів на 90%, викидів – на 70%. У конструкціях тепер широко використовуються композитні матеріали, а нові розробки дозволяють підвищити автономність літальних апаратів, активніше впроваджувати електричні двигуни тощо. Не обійшов він увагою також роботу Конструкторського центру корпорації в Києві та етапи його зростання.

«Я завжди мріяв про кар'єру в авіації. Я вже маю особливі досягнення та нагороди, але нагорода від КПІ – особлива, – поділився своїми емоціями Тодд Зарфос після вручення йому диплому почесного доктора КПІ. – У світі дуже мало вишів, історія яких пов'язана з авіацією та космонавтикою. КПІ займає особливе місце для мене особисто. Велика честь для мене вважатися частиною цього світу – світу КПІ. Ми маємо чудове співробітництво сьогодні, і вважаємо, що воно буде тільки зростати. На сьогодні ми в нашому київському центрі маємо більш ніж 800 інженерів, багато з них – вихідці з КПІ. Ми передбачаємо значний ріст і, звісно, КПІ займатиме в цьому розвитку дуже велике місце».

А Володимир Кульчицький зауважив: «Я згадую 2014 рік, коли відкривався Інженерний центр «Boeing» у Києві. Це був дуже складний період. Але коли інвестори через політичну ситуацію залишали Київ, сюди прийшов «Boeing». І в тому, що цей проєкт здійснився, сьогоднішній номінант відіграв величезну роль».

На завершення візиту до КПІ Тодд Зарфос оглянув експозицію Відділу авіації і космонавтики ім. І.І. Сікорського Державного політехнічного музею при КПІ, а також обговорив зі співробітниками університету питання подальшого розвитку співпраці.

На фото: Тодд Зарфос виступає перед учасниками урочистого засідання Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події