Які безпекові виклики чекають на Україну в майбутньому, відносини України та НАТО і як американський досвід може допомогти Україні перемогти в цій війні — низку актуальних питань представники Сил оборони та світових і українських наукових установ обговорили на семінарі «Стратегічний рівень національної безпеки та оборони», що вже вдруге відбувся в Київській політехніці.

«Цей семінар демонструє недержавний експертний погляд людей, які нині активно вивчають ці питання, займаються професійними оцінками в певних галузях, що стосуються реальних пріоритетів оборонної політики Сполучених Штатів щодо того, яким чином розгортається підтримка України, які виклики на цьому шляху і яким чином можна покращити ситуацію», — Іван Кабаненко, адмірал, ексзаступник міністра оборони України (2014), перший заступник начальника Генштабу ЗСУ (2012–1013).

Серед головних експертів заходу — Марк Монтгомері, контрадмірал ВМС США, який прокоментував тенденції перебігу російсько-української війни, поділився поглядами американського суспільства на нинішню ситуацію у світі, пріоритети оборонної політики США та місце в цих пріоритетах України.

«Україна нині має два виклики. Перший — впоратися з незаконним вторгненням росії й відновити суверенітет українських земель. Другий — як Україні належним чином інтегруватися в рамки безпеки Європи та НАТО. Чи то приєднання до НАТО, чи до Європейського Союзу — Сполучені Штати та інші наші союзники й партнери в Європі знають, як допомогти Україні зробити це найбільш ефективно», — Марк Монтгомері, контрадмірал ВМС США.

Також контрадмірал підкреслив, що "такі заклади, як КПІ, мають нині вирішальне значення для майбутнього України". Одним із головних організаторів заходу є Науково-дослідний інститут передових оборонних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського, представники якого переконані, що такі зустрічі допоможуть створити в КПІ магістерську програму рівня L5 (курси стратегічного управління вищого рівня та державної політики) за стандартами НАТО.

«Я мрію, що колись ми вийдемо на рівень підготовки магістрів за рівнем L5, як у НАТО. Ця програма в КПІ вже розроблена, й тепер постало питання, хто там навчатиметься. Тому ми дивимося, хто бере участь у семінарах, і запрошуємо тих людей, яких бачимо в майбутньому на цій програмі», — Юрій Єхануров, директор Науково-дослідного інституту передових оборонних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події