Проєкт "Мобільні бойові роботи" перший із п'яти, які представники ВАТ "Меридіан" обрали для подальшого розвитку з-поміж презентованих на секції "Оборона та безпека" Фестивалю "Sikorsky Challenge 2021".

ВАТ "Меридіан" та Інноваційний холдинг "Сікорські Челендж" приступили до спільної реалізації проєкту-переможця  конкурсу "Sikorsky Challenge 2021".

Відразу дві угоди з ВАТ "Меридіан" уклав 10 листопада Інноваційний холдинг "Сікорські Челендж" в залі Адміністративної ради університету. Перша закріпила домовленості щодо проведення фахівцями холдингу маркетингових досліджень для підприємства і розроблення бізнес-плану для випуску та реалізації проєкту "Мобільні бойові роботи", тобто організації його акселерації. Друга – присвячена започаткуванню співпраці в реалізації цього проєкту: це і виготовлення макетів роботів та проведення їхніх випробувань із залученням потенційних замовників; і проведення необхідних науково-технічних досліджень з пропонуванням за їхніми результатами рішень, які можуть бути використані у виробництві роботів; і розробка робочої документації на виготовлення; і організація заходів щодо виведення продукту на ринки збуту тощо.

Свої підписи під документами поставили голова правління  ВАТ "Меридіан" ім.С.П.Корольова  В'ячеслав Проценко та директор Інноваційного холдингу "Сікорські Челендж" Олексій Струцинський. Власне, другий договір, себто договір про співпрацю в реалізації проєкту "Мобільні бойові роботи", був навіть не дво-, а тристоронній: третім його учасником виступив керівник команди його розробників доцент кафедри машинобудування Львівської політехніки Роман Зінько. 

Як розповів під час обговорення умов угод В'ячеслав Проценко, цей проєкт – перший із п'яти, які представники підприємства обрали для подальшого розвитку з-поміж  презентованих на секції "Оборона та безпека" Фестивалю "Sikorsky Challenge 2021".

Про міцні традиції співробітництва ВАТ "Меридіан" з КПІ ім. Ігоря Сікорського і участь підприємства в багатьох започаткованих університетом програмах нагадав учасникам зустрічі ректор Михайло Згуровський: "Ми не розпочинаємо, а продовжуємо нашу співпрацю. Вона дуже давня: в різні часи ми успішно та ефективно працювали над різними завданнями". 

Ідея нового проєкту сформульована в короткому гаслі, розміщеному над його описом, який представив учасникам обговорення заступник директора Інноваційного холдингу "Сікорські Челендж" Сергій Сергієнко, – "Метал, а не люди". Це означає, що створюються системи, які в бойових умовах зможуть виконувати особливо небезпечні для життя людей завдання.

бойовий рій мобільних роботів

Отож пропонованим для впровадження продуктом є "бойовий рій мобільних роботів в агресивному середовищі", який завдяки створенню безекіпажних бойових систем (фактично,  наземних безпілотників) і використанню їх в бойових умовах допоможе збільшити ефективність ведення бою при одночасному зменшенні втрат особового складу. Завдання надзвичайно нагальне  насамперед для України, адже на сході нашої держави вже понад сім років точаться бойові дії і гинуть люди.  

"Перевагою бойових роботів є те, що вони універсальні і дають змогу навішувати на них різноманітні прилади, системи відеоспостереження для підтримки прицільного вогню та інше, – пояснив Сергій Сергієнко. –  Загалом зараз існує приблизно 11 прототипів таких роботів, які  нині є актуальними". Передусім роботи проводитимуться в напрямі створення  універсального робота, на який можна буде встановлювати різні види озброєння – гранатомети, кулемети, або такого, якого можна використовувати для розмінування. "Платформи є практично однотипними, різниця лише в типі шасі – гусеничному чи колісному, та в деяких інших, – продовжив розповідь він. – Одним із цільових завдань є розроблення такої системи штучного інтелекту, яка дозволила б керувати роботами не тільки через систему дистанційного управління. Вони мають бути вже запрограмованими, і в разі, скажімо, повного вимкнення зв'язку й надалі виконувати свої бойові задачі".

Угоди, що їх було укладено 10 листопада, є дуже конкретними. До цього привернула увагу учасників обговорення керівниця Інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Україна" Інна Малюкова: "Підписання цих договорів не було б аж такою визначною подією, якби за ними не стояла така системна спільна робота". Це, по-перше, постійне супроводження і безпосередня участь очільників ВАТ "Меридіан" у роботі Фестивалю "Sikorsky Challenge" впродовж усіх років його існування. І, по-друге, справді надзвичайно системний  підхід до нового проєкту. Адже підписано не лише угоду про спільну роботу над впровадженням проєкту у життя, причому з дуже предметним визначенням її напрямів, але й договір про його акселерацію, і то – в дуже стислі терміни.

Дата події