26 серпня 2020 р. ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського підписав наказ про створення Навчально-наукового центру (ННЦ) "Інжинірингова школа Ноосфера КПІ" ("Noosphere Engineering School KPI"). Науковим керівником центру призначено старшого викладача кафедри електронних пристроїв та систем ФЕЛ Ганну Володимирівну Сарибогу. З нею розмовляє кореспондент "КП".

– Для виконання яких завдань створюється ННЦ "Інжинірингова школа Ноосфера КПІ"?

– У найбільш загальному плані метою створення центру є сприяння розширенню та зміцненню співробітництва працівників науки, освіти, промисловості й бізнесу через розробку ефективних механізмів інноваційної взаємодії нашого університету з науково-технічними й бізнесовими колами України. Крім того, Центр сприятиме вдосконаленню організації освітнього процесу з метою підвищення рівня освітньої й наукової підготовки здобувачів вищої інженерної освіти.

Центр буде проводити дослідження ринку інжинірингових, технологічних, інноваційних проєктів, а також організовувати конкурси інноваційних проєктів та стартапів, у тому числі в рамках конкурсу "Sikorsky Challenge", а також сприятиме виконанню перспективних інноваційних проєктів.

Усе це має сприяти залученню здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників до реалізації творчих задумів та набуття практичного досвіду такої діяльності.

Зауважу, що одним із завдань Центру є виконання інжинірингових проєктів у рамках договору про співробітництво, який КПІ ім. Ігоря Сікорського уклав з Громадською організацією (ГО) "Асоціація Ноосфера" у 2020 р.

– Що це за асоціація, і як ви будете співпрацювати з нею?

– "Асоціація Ноосфера" (див: https://noosphereglobal.com/uk/) – це неурядова та некомерційна організація, метою якої є популяризація науки, об'єднання вчених і дослідників з метою розвитку науки і технологій у бізнес-середовищі на глобальному рівні. Асоціацію підтримують технологічні компанії, які працюють у різних сферах цифрової економіки – від електронної комерції  до розробки космічних технологій. Команда Асоціації на чолі з Максом Поляковим вірить у "сферу розуму", де людська діяльність істотно змінює навколишній світ, поєднуючи знання і технології.

Спільно з провідними університетами України "Асоціація Ноосфера" започаткувала проєкт "Noosphere Engineering School". У рамках цього проєкту поєднуються зусилля топменеджерів Noosphere, викладачів і професорів університетів, студентів та аспірантів. ННЦ "Інжинірингова школа Ноосфера" раніше було створено у Дніпрі, Житомирі, Рівному, Черкасах, Києві. "Асоціація Ноосфера" не просто надає методичну підтримку цим ННЦ, але й фінансує їх діяльність, зокрема виконання інженерних проєктів, створює та оснащує обладнанням спеціалізовані лабораторії на базі університетів.

Я співпрацюю з Асоціацією близько року. До запровадження карантину бачила, як вони відкривали школи в інших містах.

– Які види діяльності буде здійснювати очолюваний вами центр?

– По-перше, це проведення науково-дослідних робіт та реалізація студентських проєктів у лабораторії на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Ми плануємо проводити заходи з метою популяризації технічної освіти та залучення обдарованої молоді до інженерної справи.

Створюватимемо творчі колективи з числа науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського та будемо супроводжувати їхню діяльність на всіх етапах розробки інженерних проєктів.

Ми будемо організовувати майстер-класи, семінари, тематичні змагання, а також брати участь у конкурсах, інженерних змаганнях, профорієнтаційних, навчально-наукових та культурних заходах, що проходять у КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Будемо також сприяти здобувачам вищої освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського впроваджувати отримані знання, вміння, практичні та наукові результати роботи в навчальний процес: методики лабораторних робіт, виконання курсових проєктів, дипломних робіт бакалаврів та магістерських дисертацій.

– В яких галузях техніки (інженерії) можуть бути проєкти, які підтримає ваш ННЦ?

– У будь-яких. Механіка, електротехніка, електроніка, авіа- та ракетобудування, IT. Ми працюватимемо зі студентами з усіх факультетів. Будемо їх вчити, як перетворювати ідеї на проєкти. Власне, не навчати, а допомагати виконувати проєкти. Ми будемо надавати обладнання, підтримувати знаннями. Буде лабораторія, де вони зможуть втілювати свої ідеї, і якщо ідеї будуть перспективними, то отримуватимуть стипендії і необхідне обладнання, результатом чого має стати стартап, який можна буде подати на Фестиваль "Sikorsky Challenge" або інший конкурс. Нам також потрібні менеджери та маркетологи. Вони зможуть навчитися як оцінити проєкт, як його подати на ринок.

Отже, запрошую інноваторів і тих, хто хоче ними стати, до ННЦ "Інжинірингова школа Ноосфера КПІ". Наш телеграм-канал https://t.me/neskpi, сайт https://noosphereengineering.com/.

Дата події