Мандруючи Литвою цього літа, українські туристи знайомилися з її північно-західним регіоном – Жемайтією, яка багато сотень років зберігає свою ідентичність і культуру, а жемайти – свою мову і впертий характер. Вони останніми з європейських народів прийняли християнство, а на їхніх городищах і досі можна знайти язичницькі капища. Мотиви творів Чюрльоніса – саме звідти. Серед інших містечок ми відвідали селище Плунге, відоме добре збереженим маєтком, останніми власниками якого в 1873–1915 рр. були князі Огінські.

Історична будівля

Історія маєтності сягає ХVI ст. Тут господарювали вільнюські єпископи, Потоцькі, Платон Зубов, останній фаворит Катерини ІІ. У ХVIІІ ст. тут було створено ландшафтний парк з каскадом озер. У ХІХ ст. збудували замок в неоготичному стилі, зменшену копію Палаццо Веккіо у Флоренції. На верхніх поверхах жили влітку, а на першому мешкав садівник. поруч спорудили теплиці, де росли пальми, виноград і ананаси. Донині на 12-метровій вежі палацу функціонує годинник, замінили лише гирі та ланцюг. У 1920-х рр. кам'яницю перетворили на комунальні квартири, з 1953-го  віддали школярам, а з 1989 р. будівля пустувала.

Відродження

З 1939 р. у містечку працювала публічна бібліотека. З 1988 р. її очолює Віолета Ск'єриєне. Саме тут в 1988 р. було створено місцевий осередок Саюдіс (громадська організація, що ініціювала вихід Литви з СРСР). І перший національний триколор було піднято над бібліотекою.

Зі вступом Литви до ЄС у країну почали надходити гранти на збереження культурно-історичної спадщини. Зокрема, і на ремонт бібліотеки. Важко уявити, але три немолоді жіночки (штат бібліотеки на той час) домоглися зміни цільового призначення коштів – на реставрацію замку з годинником, добудову приміщень на фундаментах оранжереї та перенесення туди фондів бібліотеки. Тож з 2012 р. культурно-освітній заклад обслуговує читачів у відновленому мінізамку і бере участь у європейських проєктах. Бібліотека стала цікавим громадським простором з унікальними можливостями культурного дозвілля для місцевих і туристів. Два роки тому бібліотеку відзначили нагородою міжнародної бібліотечної організації за інновації. Зусиллями волонтерів територія маєтку благоустроюється, відновлюється рослинний та тваринний світ. До 30 тис. гостей приїжджають сюди щороку за досвідом, знаннями та враженнями.

Зокрема, колективом закладу (уже 8 осіб) впроваджено інноваційний проєкт Plunge Smart Park зі створення у парку "розумної" зони, відкритої для всіх. Це віртуальні освітні програми (кількома мовами), адаптовані для мобільних пристроїв, що знайомлять з парком, його об'єктами, історією, флорою та фауною.

Під враженням

Наша тургрупа була вражена обсягом і розмаїттям програм, впроваджених у бібліотеці Плунге. А керівника Центру інформації, інновацій та навчання пані Вірджинію Лютикайте, яка знайомила з її роботою, охрестили "наша бабуся". Наступного дня після повернення в Україну автор випадково дізналася, що НТБ КПІ розігрує серед читачів екоторбинки. Потрібно було лише вмотивовано сформулювати, навіщо торбина потрібна саме конкретній людині. І сама собою з'явилася фраза: надішлю в бібліотеку Плунге як символ дружби, вияв поваги й захоплення їхньою самовіддачею і креативом у роботі. Торбину виграла, надіслала. У відповідь отримала приємні дрібнички, листівки та запрошення до зустрічі. Тож подорожуючи Литвою, відвідайте Плунге, парк, бібліотеку.