5 березня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідав експерт Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) Рон Марчант. Візит відбувся у межах експертної місії щодо започаткування процесу розробки за підтримки ВОІВ Стратегії інтелектуальної власності України.

Нагадаємо, ВОІВ – це одне зі спеціалізованих агентств ООН, створене 1967 року з метою заохотити творчу діяльність та забезпечити захист інтелектуальної власності в усьому світі. З 1970 року членом цієї організації є й Україна.

У зустрічі з представником ВОІВ взяли участь співробітник департаменту ВОІВ зі співробітництва з розвиненими країнами та з країнами з перехідною економікою Олександр Шевченко, керівник експертної групи з питань комунікацій та стратегічного планування директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Віталій Чернюк, директор Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук Олена Орлюк, директор Центру досліджень інтелектуальної власності та трансферу технологій НАН України Юрій Капіца, викладачі КПІ ім. Ігоря Сікорського й інших українських вишів та інші. Модератором виступив заступник директора департаменту інтелектуальної власності - начальник управління промислової власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Богдан Падучак.

Від імені КПІ ім. Ігоря Сікорського гостя привітав проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко.

За словами Богдана Падучака, ця зустріч стала першою в експертній місії з розробки Стратегії інтелектуальної власності України. Тож виступ Рона Марчанта було присвячено загальним проблемам створення такого документу. Його бачення було особливо цікавим не лише тому, що нині він є представником ВОІР, але й тому, що він має величезний практичний досвід, адже багато років пропрацював в Офісі інтелектуальної власності (Intellectual Property Office) Великої Британії, здолавши там усі щаблі кар’єрних сходинок від рядового співробітника до очільника.

Після виступу Рона Марчанта відбулася загальна дискусія щодо мети, ідеології та деяких конкретних аспектів створення Стратегії інтелектуальної власності для України. Активну участь у цій дискусії взяли й представники КПІ ім. Ігоря Сікорського. Зокрема, про організацію захисту інтелектуальної власності та комерціалізації наукових розробок співробітників університету, а також про університетську стратегію інтелектуальної власності розповів заступник проректора з наукової роботи Валерій Барбаш. Насамкінець Богдан Падучак запросив представників КПІ та інших учасників зустрічі долучитися до роботи над проектом загальноукраїнської Стратегії, наголосивши на особливій важливості такого документу для забезпечення інноваційного розвитку нашої країни.

На фото: виступає Рон Марчант

Дата події