Саме з таким девізом іде по життю Олена Назарчук – студентка 6-го курсу приладобудівного факультету, яку було удостоєно стипендії Президента України. Студентське життя Олени бурхливе й насичене яскравими подіями. У далекому, як тепер здається, 2013 році, вирішивши стати інженером, вона приїхала до Києва з невеликого містечка Почаїв, що на Тернопільщині. Київський політехнічний обрала, бо вважає його найкращим технічним вишем України, де готують фахівців з інженерних спеціальностей. Освітній рівень бакалавра Олена отримала на факультеті біомедичної інженерії, де набула теоретичних та практичних знань з  медицини та базових – з технічних дисциплін.

"Найбільше мені подобалися заняття, що проходили в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова, Національному інституті раку, Інституті електрозварювання імені Євгена Патона. Так, спочатку було досить важко після звичайної школи у маленькому містечку призвичаїтися до столиці та вимог до рівня знань, наявних у КПІ. Навіть думала, що не зможу навчатися тут і хотіла на першому курсі забирати документи, проте в певний момент вирішила докласти максимум зусиль – і в мене все вийшло", – розповідає Олена. І справді вийшло – дипломну роботу вона захистила на відмінно. А ще вона займається спортом: біг, шейпінг, аеробіка – її улюблені види.

Щоб бути успішним у цьому житті, не можна зупинятися на досягнутому. Тому після здобутої бакалаврської освіти Олена вирішила, що хоче набути більш глибоких технічних знань та спробувати себе в новій галузі – неруйнівному контролі. Тож вирішила вступити на магістерську програму  на кафедру приладів та систем неруйнівного контролю приладобудівного факультету. Безсонні ночі підготовки не пройшли даром, і вступні іспити вона склала успішно.

Навіть досвідчених викладачів здивувала наполегливість студентки у пізнанні нового. Їй вдалося в короткий термін опанувати все те, що її одногрупники вивчали протягом минулих чотирьох років, і як результат – призначення стипендії Президента України. Вона взяла участь у двох міжнародних та п'яти всеукраїнських  наукових студентських конференціях, має 2 патенти України, 10 наукових публікацій (три з них у наукових журналах ВАКу). Як і раніше, її інтереси  – медицина, інженерія, природничі та точні науки.

Її наукові дослідження стосуються медичної термографії, зокрема покращення конструктивних параметрів тепловізорів та  розробки програмного забезпечення для обробки медичних термограм з метою діагностики. Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор А.Г.Протасов.

"Якщо визначити собі мету і йти до неї, то неодмінно все вийде. Новий факультет, нові одногрупники та викладачі – це, безперечно, мене лякало, проте саме від них підтримка була колосальною. Вже за місяць я цілком впевнилася, що не помилилася у виборі кафедри для поглиблення інженерних знань.

Якщо запитати мене, чи змінила б я своє рішення при виборі вишу та спеціальності, відповідь однозначна – ні.  Я б все одно вступила на ФБМІ, а згодом і на ПСНК", – ділиться студентка. Попри величезну зайнятість, їй вдається знайти час і для захоплень "для душі" – вишивання бісером, кулінарії, читання книг. У планах на майбутнє – продовжити займатися науковими дослідженнями  та вдосконалювати свої знання з медицини й інженерії, щоб надалі ефективно працювати, бути затребуваною в професії та корисною людям.

"Безперечно, без бажання змінювати своє життя і змінюватися самій мало чого можна досягти, – каже Олена. – Проте не варто забувати, що навколо нас є люди, які завжди будуть раді допомогти та підтримати.  Викладачі, мама з сестричкою, друзі та коханий – це та опора, яка допомагає мені рухатися далі і підкорювати нові вершини. Не бійтеся спробувати щось нове – у вас усе вийде!" – вважає студентка.

Інф. ПБФ