14 вересня для студентів, аспірантів і викладачів факультету електроніки в рамках Літньої школи КПІ ім. Ігоря Сікорського «Technology for Future» та наукової співпраці прочитав лекцію всесвітньовідомий вчений, професор Інституту технологій Джорджії (Georgia Institute of Technology, або скорочено Georgia Tech чи GT, м. Атланта, США), директор The Packaging Research Center (РRC) Georgia Tech, член Національної академії інженерних наук США Рао Туммала.

Діяльність Центру, який очолює Рао Туммала, сфокусовано на вирішенні комплексних, міждисциплінарних проблем створення електронних систем наступних поколінь і визначенні тенденції та дорожніх карт розвитку відповідних сучасних технологій. Центр працює в двох напрямах: дослідження та проектування нових систем; підготовка фахівців для роботи в галузі електроніки.

Отож лекцію професора Туммала було присвячено майбутньому електроніки та питанням підготовки інженерів для цієї галузі, яка, за твердженням американського дослідника, стала вже глобальною. Свою лекцію Рао Туммала побудував на розвиткові ідеї, сформульованої у 1966 році у відомому Законі Мура. Цей закон ґрунтується на емпірично виявленій закономірності, згідно з якою нові моделі мікросхем розробляються через більш-менш однакові періоди (18-24 міс.) після появи їхніх попередників. При цьому їхня місткість зростає щоразу приблизно вдвічі. Закон цей діє й сьогодні.

Як розповів американський дослідник, основним трендом в розвитку електроніки є нині інтеграційні процеси – як на рівні власне електронних систем, що об’єднують елементи різноманітного призначення, так і на рівні виробничому (в розробці та виробництві нових електронних приладів здебільшого задіяні десятки чи навіть сотні різних компаній з різних країн) та освітньому. Слід зауважити, що підходи Georgia Tech до навчальних програм студентів, які працюватимуть в галузі електроніки, багато в чому перегукується з підходами до підготовки інженерів у КПІ імені Ігоря Сікорського, яка грунтується на міждисциплінарності. Адже сучасний фахівець, надто такий, який розроблятиме нові електронні системи, мусить розбиратися ще й в механіці, матеріалознавстві, хімії тощо. Саме тому, до речі, в університеті запроваджено міждисциплінарні магістерські програми для студентів факультету електроніки та інших.

Професор Туммала також відвідав лабораторії факультету і поспілкувався з його викладачами та дослідниками.

На фото: професор Рао Туммала і перший проектор КПІ імені Ігоря Сікорського НАН України Юрій Якименко під час лекції

Дата події