Проект NETCENG – це проект технічної допомоги Європейського Союзу "Нова модель третього циклу в інженерній освіті у відповідності до Болонського процесу в Білорусі, Росії, Україні", що виконується з грудня 2013 р. та має на меті запровадження в цільових університетах пілотних програм докторантури в інженерії згідно з десятьма принципами Зальцбурзького та Бухарестського форумів. Від України участь у проекті беруть: Міністерство освіти і науки України, КПІ ім. Ігоря Сікорського (головний координатор проекту від України), Національний авіаційний університет, Черкаський державний технологічний університет та Державне підприємство "Конструкторське бюро "Південне". Базовим факультетом КПІ ім. Ігоря Сікорського для виконання та впровадження результатів проекту став факультет авіаційних і космічних систем.

15 квітня 2017 р. на базі ФАКС пройшли майстер-класи провідних фахівців європейських університетів-учасників проекту, у яких взяли участь викладачі, аспіранти та студенти нашого університету, НАУ, представники промислових підприємств та НАН України.

З доповіддю "Основи кристалізації та формування структури в сплавах" виступив професор Університету Брунеля (Лондон) Д.Ескін (Dmitry Eskin). Він не лише ознайомив слухачів з основними етапами процесу кристалізації, а й повідомив про дуже цікаві результати досліджень, що проводяться в Університеті Брунеля, зокрема ті, що стосуються алюмінієвих сплавів. Представник Вільнюського технічного університету ім. Гедемінаса доктор М. Пранскевичус (Mantas Pranskeviсius) зробив доповідь на тему "Моделювання процесів у навколишньому середовищі". Значна частина доповіді була присвячена застосуванню сучасного програмного забезпечення для моделювання процесів у навколишньому середовищі.

Після  закінчення майстер-класів відбулося засідання круглого столу, в якому взяли участь перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Ю.І.Якименко, заступник декана ФАКС Ю.В.Бобков, представник координатора проекту від НАУ Д.Прусов, представник Вільнюського технічного університету ім. Гедемінаса (головного координатора проекту) Р.Грубліаускас, європейський менеджер проекту та голова ECM-офісу (Берлін) А. Штеренхарц, заступник генерального конструктора з наукової та навчальної роботи ДП "Конструкторське бюро "Південне" О.В.Новіков, директор ІКД НАН України В.П.Федоров та інші представники університетів-учасників проекту. Відбулася жвава дискусія щодо впровадження європейського досвіду підготовки докторів філософії.

Ю.І.Якименко ознайомив присутніх з інформацією про участь керівництва університету в підготовці нового Закону України "Про вищу освіту", де вперше був визначений перехід на європейську модель підготовки кадрів вищої кваліфікації. Він також зупинився на особливостях програми підготовки докторів філософії в КПІ ім. Ігоря Сікорського. О.В.Новіков значну увагу приділив зв'язкам науки та промисловості, вимогам до програм підготовки докторів філософії з боку реального сектора економіки. А.Штеренхарц висвітлив основні досягнення проекту, подальші завдання та висловив упевненість у продовженні плідної співпраці з українськими партнерами, насамперед з провідним технічним університетом – КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Після завершення круглого столу для закордонних гостей була проведена екскурсія університетом з відвідуванням Музею авіації та космонавтики. Вони також оглянули навчальні й наукові лабораторії ФАКС.

Наступного дня, 16 квітня 2016 р., у Черкаському державному технологічному університеті також були проведені майстер-класи представників європейських університетів-учасників проекту. Від Київської політехніки у заходах взяли участь Ю.В.Бобков та О.П.Мариношенко. Під час засідань представники кожного університету-учасника від України відзвітували про стан виконання проекту. Відбулось обговорення досягнутих результатів та подальших заходів для успішного завершення проекту і перспектив майбутнього співробітництва. Моніторингова місія Національного Еrasmus+ офісу в Україні, яка була представлена її керівником С. Шитіковою та П.Крайніком, роботу учасників проекту оцінила позитивно.

Ю.В. Бобков, заступник декана ФАКС

Дата події