16 березня 2017 р. виповнилося 95 років з дня смерті першого завідувача кафедри математики КПІ Василя Петровича Єрмакова (1845–1922) – людини, яка започаткувала традицію високого рівня  викладання математики в Київському політехнічному інституті.

16 березня 2017 р. на Лук'янівському цивільному кладовищі біля могили В.П.Єрмакова (ділянка № 21, ряд 11, місце 11) зібрались представники математичної і освітянської громади Києва. Тут були співробітники Інституту математики НАН України, Інституту педагогіки НАПН України, КНУ імені Тараса Шевченка, Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, КПІ ім. Ігоря Сікорського, члени Київського математичного товариства, працівники Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського, редакції щорічника "Україна. Наука і культура", Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника. До речі, у 2012 р. на могилі В.П.Єрмакова було встановлено пам'ятник. Кошти зібрали математики Києва, за активною організаційною участю члена правління Київського математичного товариства, співробітника Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова к.ф.-м.н. Г.М.Ситої і співробітників Державного політехнічного музею.

З промовою виступив д. ф.-м. н., проф., член-кореспондент НАН України Юрій Дрозд. Він розповів про життя і творчість В.П.Єрмакова, особливу увагу звернув на його навчання в Києві й за кордоном, а також педагогічну діяльність у Київському університеті та Київському політехнічному інституті. Учасники зібрання поклали квіти на могилу професора Єрмакова.

Потім учасники церемонії відвідали могили академіка Дмитра Граве (першого директора академічного Інституту математики), професорів Георгія Пфейффера, Георгія Де-Метца (професорував у кількох київських вишах, очолював у різний час Київський університет і Київський політехнічний інститут), Клавдії Латишевої (професор і декан механіко-математичного факультету Київського університету імені Шевченка), Євгена Вікторовського (український математичний геній ХХ ст.). Закінчилось урочисте зібрання відвідуванням церкви Лук'янівського цвинтаря, де пом'янули діячів математичної науки Києва.

Пам'ять про В.П.Єрмакова зберігається в стінах нашого університету. Його барельєф встановлено в коридорі першого корпусу. На Алеї зірок перед першим корпусом є зірка з ім'ям В.П.Єрмакова. Йому присвячена інтернет-сторінка на сайті нашого вишу. Державний політехнічний музей проводить дослідження його наукової спадщини. Тож справа та ідеї видатного математика і педагога продовжують жити в навчальному закладі, де він працював.

Л.С.Баштова, м.н.с. ДПМ при КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події