5–7 листопада 2014 р. на базі Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М.Макарова (пансіонат "Лісовий", Дніпропетровська область) проходили ІХ Наукові читання "Дніпровська орбіта". Організаторами виступили: Державне космічне агентство України, Державне підприємство "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К.Янгеля", Музей космонавтики ім. С.П.Корольова (м. Житомир), Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара. До участі в заході надійшло 58 заявок з багатьох міст України: Дніпропетровська, Житомира, Києва, Харкова, Полтави, Чернівців, Ужгорода, а також з інших країн – Казахстану (Астана) і Росії (Майкоп).

У перший день відбулося офіційне відкриття і пленарне засідання з 4 доповідями, на якому учасників і гостей привітав генеральний директор НЦАОМ ім. О.М.Макарова Віктор Васильович Хуторний. Наступного дня, 6 листопада відбулися засідання по 6 наукових напрямах: історія авіації і ракетно-космічної техніки, аерокосмічна освіта молоді, екологія і Космос, філософія і Космос, економіко-правові, гуманітарні і етичні аспекти освоєння Космосу. Всього було заслухано більше 40 доповідей, в обговоренні взяли участь 75 учасників і гостей, серед яких були і представники НТУУ "КПІ": к.т.н., доцент кафедри теоретичної механіки В.М.Федоров, який одночасно очолює Київський філіал НЦАОМ ім. О.М.Макарова та завідувач лабораторії естетики ФСП Г.Ю.Гриценко. В рамках круглого столу, присвяченого 100-річчю від дня народження Генерального конструктора ракетно-космічної техніки академіка АН СРСР В.М.Челомея, із доповіддю виступив завідувач відділу історії КПІ Державного політехнічного музею В.В.Татарчук, який також передав для бібліотеки НЦАОМ ім. О.М.Макарова книги з історії нашого університету. Відбулася і презентація книги "Експериментальна обробка агрегатів автоматики і систем літальних апаратів", один з примірників якої передано до бібліотеки НТУУ  “КПІ”.

Найкращі доповіді читань були рекомендовані до публікації в професійних наукових журналах. Організатори запросили всіх бажаючих взяти участь у наступних, ювілейних читаннях, які орієнтовно мають відбутися у вересні 2015 року.

Інф. ДПМ

Дата події