Проєкт Incubating Freedom for Ukraine, що фінансується в рамках програми Erasmus+, завершив підготовчу фазу та розпочав етап реалізації.

Пріоритетом проєкту є адаптація європейських систем професійної освіти та навчання для підтримки біженців – і фактично переважно жінок-біженок – із зруйнованої війною України. Відповідно до припущень так званої «3-ї університетської місії» розв’язати цю тему взялися університети з трьох країн: Гданського університету , чеського Університету Томаша Бата в Зліні та Університету Лоранда Етвеша в Будапешті . До складу консорціуму проекту також входить академічний партнер з України – КПІ імені Ігоря Сікорського , що надає додаткову цінність проекту – знання потенційних учасників навчання та сприяє охопленню конкретної цільової групи. Координатором проекту, високо оціненого FRSE, національним оператором Erasmus+, є освітня фундація «Перспективи» .

Основна мета проекту – перевірити в теорії та на практиці ефективність різноманітних методів професійної освіти, що пропонуються біженцям для підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Інститути, залучені до проекту, не лише стануть центрами роздумів та практичних ноу-хау з цієї теми у своїх країнах, а й перевірять, як оптимально структурувати та проводити перепідготовку дорослих у галузі IT&TECH. Це ресурс із великим потенціалом, оскільки кожна з країн-партнерів (як і інші європейські країни) стикається з нестачею працівників із такими навичками. Ноу-хау, створене в рамках проекту, можна використовувати для задоволення потреб інших груп біженців, а також мігрантів обох статей з інших країн, крім України.

Після серії підготовчих зустрічей, проведених онлайн, була зібрана група, яка представляє всіх партнерів IFU, з нагоди Сімнадцятої щорічної конференції «Навчання в Польщі» в Познані. Координатори проектів від окремих закладів обговорили окремі завдання проекту та детально спланували заходи до кінця 2024 року. Окрім організації навчальних курсів, у вересні цього року планується організувати гібридну конференцію в Україні (присвячену українським університетам), щоб впроваджувати апробовані професійні курси IT&Tech як додаткові освітні завдання університету. Усі партнери проекту заявили про участь у цьому проекті.

Дата події