Парості польської виноградної лози з'явилися на території університету в страшному 2022 році – тоді члени Секції вихованців КПІ в Польщі звернулися до керівництва КПІ з пропозицією посадити в КПІ на честь відзначення 100-річчя їхньої громадської організації виноград, який є символом життєвої сили та достатку. Ідею цю в університеті з вдячністю підтримали.  Отож представник Секції Андрій Ярошевський привіз до Києва саджанці винограду і поділився з фахівцями департаменту господарської роботи КПІ власним багаторічним досвідом його висаджування та вирощування в кліматичних умовах, подібних до київських.

🍇

Як розповіла "Київському політехнікові" заступниця директора Українсько-Польського центру КПІ Анна Біднюк, сорт було обрано стійкий до особливостей нашої погоди – "Ізабелла". 16 червня того ж року представники департаментів міжнародного співробітництва, господарської роботи та навчально-виховної роботи, а також студенти Навчально-наукового механіко-машинобудівного інституту разом з дарувальником висадили рослини у відкритий ґрунт на сонячному захищеному від вітрів місці біля корпусу №6.

Тепер "українсько-польський виноградник" укорінився в київському ґрунті і добре розвивається. А 19  вересня 2024 року на стіні в корпусу №6 біля зміцнілої лози відбулося урочисте відкриття пам'ятної таблички з написом українською та польською мовами "Виноград посаджено в 2022 р. на сторіччя Секції вихованців КПІ в Польщі", яку за ініціативою багаторічного голови Секції Почесного доктора КПІ Януша Фукси було виготовлено в Польщі і привезено до Києва.

kpi images -

Участь у скромних урочистостях з цього приводу взяли ректор Анатолій Мельниченко, проректор з міжнародних зв'язків Андрій Шишолін, директорка ДМС Алла Ковтун, почесна гостя з Польщі – членкиня   Правління Секції вихованців КПІ в Польщі Дорота Яворська та інші. Ректор розповів про багаторічну активну співпрацю КПІ та Секції, окреслив перспективи і майбутні напрями. У свою чергу, Дорота Яворська передала київським політехнікам вітання від голови Секції доктора Януша Фукси і вручила золотий значок Головної технічної організації Польщі Анатолію Мельниченку за великі досягнення в співпраці з Польщею (до слова, рішення про це нагородження було ухвалене ще в навесні цього року).

Варто додати, що київські дендрологи вважають парк КПІ одним із найбагатших в українській столиці  за кількістю видів дерев і чагарників – їх тут більше ста. Пишемо "парк", бо території університетських парків і скверів не обмежуються лише визначеними на плані площами, – фактично корпуси та будівлі старої частини кампусу стоять в одному розкішному парку, який останнім часом завдяки нашим польським друзям поповнився ще й виноградником.

Дмитро Стефанович

До речі, 23 вересня великий друг нашого університету, голова Секції вихованців КПІ в Польщі з 1974 р., випускник КПІ 1959 р., Почесний доктор КПІ, ініціатор багатьох цікавих починань, автор "Київського політехніка" Януш Фукса відзначив своє 89-річчя. Хоч і з запізнення, редакція приєднується до привітань з днем його народження та бажає йому міцного здоров'я і ще багатьох років плідної творчої діяльності!

Дата події