Упродовж 15-16 травня в КПІ ім. Ігоря Сікорського проходив Міжнародний форум "Екологія і Мир". Він поєднав міжнародну науково-практичну конференцію з аналогічною назвою та конкурс стартап-проєктів і науково-технічних розробок в екологічній сфері – як секцію традиційного Всеукраїнського фестивалю "Sikorsky Challenge", проведення якого заплановане на жовтень 2024 року.

🖺

Форум було організовано у смартукритті Науково-технічної бібліотеки КПІ "CLUST Space" – новому університетському просторі, що віднедавна активно використовується для проведення різноманітних публічних заходів. Проходив він у двох режимах – очному і онлайн.

Учасники, серед яких були відомі політики, високопосадовці, дипломати, науковці, громадські діячі, представники підприємств, що належать до галузей, діяльність яких пов'язана з питаннями екологічної та енергетичної безпеки, а також іноземні експерти обговорили шляхи подолання найнагальніших проблем, які постали перед нашою країною через повномасштабну агресію росії.

Боротьба з екоцидами і ядерним тероризмом, гуманітарне розмінування й очищення води

Тематика Форуму визначила і конкретні напрями цього обговорення. Вони зрозумілі: масовані ракетні обстріли значних територій нашої країни, широке використання важких авіаційних бомб, снарядів великих калібрів, мін – усе це не лише призвело до численних людських втрат, але й спричинило деградацію земель і ґрунтів, забруднення водойм, втрату біорізноманіття та серйозне зниження продуктивності сільського господарства. Це також веде до обмеження доступу до землі, доріг і водопостачання, що, в свою чергу, формує нове гроно соціальних, економічних та екологічних проблем. Проблем, які слід розв'язувати вже тепер. А ще пріоритетною темою цього Форуму стали питання організації та технічного й кадрового забезпечення гуманітарного розмінування українських земель, відновлення інфраструктури, довкілля, уваги до енергетичної та екологічної безпеки.

"Представники низки громадських організацій – Ради з екологічної безпеки, Української Ради Миру, наукової громадськості – запропонували створити постійно діючий майданчик для аналізу збитків, які заподіює і вже заподіяла Україні війна. І сьогодні ми цим Форумом започатковуємо роботу такого майданчика", – оголосив ректор КПІ, Голова Української Ради Миру Михайло Згуровський, відкриваючи роботу зібрання. Він також сформулював основні цілі Форуму: пошук рішень, спрямованих на збереження природного розмаїття нашої країни, протидія екоциду, об'єднання громадськості, науковців, освітян разом з урядовими структурами та органами місцевого самоврядування в боротьбі задля досягнення справедливого миру в Україні, покращення співпраці в цьому напрямі з міжнародним співтовариством, урядами різних країн, політиками, військовими, представниками громадянського суспільства. А підбиваючи підсумки вступної частини Форуму, Михайло Згуровський зауважив, що якщо під час його проведення вдасться зібрати кращі об'єктивні знання й оцінки з розглянутих питань, проаналізувати їх та узагальнити, це дасть змогу краще зрозуміти всю гаму проблем, з якими зіткнулася наша країна, і допоможе трьом гілкам влади ухвалювати правильні рішення. Понад те, на його переконання, такий майданчик, як цей Форум, може, до всього, ще й сприяти подоланню традиційної розпорошеності нашого громадянського суспільства.

Привітав учасників зібрання перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він говорив про актуальність Форуму з огляду на екологічні аспекти війни, яка палає в Україні, та злочини, що чинить росія на нашій землі. "Окрім усього іншого, російська федерація є ще й антиекологічною диктатурою, – наголосив він. – І тому тема конференції, цього Форуму є, як на мене, дуже вдалою".

Навіть у найперших, традиційно вітальних, виступах лунали цілком конкретні речі та пропозиції. А також красномовна статистика людських та економічних втрат, від яких нині потерпає Україна, та шкоди, що її заподіяла війна. Отож з перших хвилин роботи Форуму розпочалося обговорення реальних питань і проблем, які Україна має долати вже тепер. Скажімо, заступник Голови Української Ради Миру, заступник Голови Міжнародної громадської організації "Рада з екологічної безпеки", Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Цибух у своїй доповіді "Протидія екоциду в контексті Української Формули Миру" навів деякі статистичні дані, що не можуть не вражати. "Не існує кордонів у життєвих процесах, які визначає і стан довкілля, – передусім наголосив він. А потім перейшов до цифр. – Кожен день війни обертається для довкілля України збитками в 4 мільярди гривень. А загальні екологічні збитки країни за підрахунками Міністерства екології, захисту довкілля та природних ресурсів уже перевищують 2 трлн гривень – понад 60 млрд доларів! Більше половини з них відносять до збитків через забруднення атмосфери. Трохи менше – збитки через спричинену війною деградацію земельних ресурсів, адже росія під час своєї агресії проти України порушила всі міжнародні принципи та норми… Україна зафіксувала 2300 фактів злочинів проти довкілля. Деякі екосистеми втрачено назавжди, наприклад через зруйнування Каховської ГЕС. Залишаються ризики ядерної катастрофи… 30% території України заміновано і є потенційно небезпечними через нерозірвані боєприпаси!..".

На питаннях допомоги в гуманітарному розмінуванні територій України, зокрема і в організації підготовки фахівців відповідного профілю, яку може надати нашій країні Японія, докладно зупинився виконавчий віцепрезидент компанії "Cognitive Research Labs, Ink.", контрадмірал Військово-морських Сил Самооборони Японії у відставці Юкі Секігучі. Така допомога є для нашої країни надзвичайно важливою, бо досвід, шо накопичила в цій сфері з часів Другої світової війни Країна Вранішнього Сонця, в тому числі й при гуманітарному розмінуванні Кампучії, Лаоса і В'єтнама, безумовно може стати нам у великій пригоді.

"Чи можна московію притягти до відповідальності за екологічну шкоду, нанесену нашій країні?", – запитав, розпочинаючи свою доповідь "Екологічні злочини росії в Україні в світлі міжнародного права" Надзвичайний і Повноважний Посол України Юрій Сергеєв, добре відомий багатьом нашим співвітчизникам як Постійний Представник України при ООН в 2007-2015 роках. І сам впевнено відповів: "Складно, але можливо!". І далі навів цілу низку наявних правових можливостей, які, попри недосконалість міжнародного екологічного права, дають Україні та людству інструменти й механізми для відновлення справедливості в цьому питанні.

Взагалі, цікавих спікерів і виступів на Форумі було дуже багато. Скажімо, напрочуд важливим речам було присвячено доповідь Надзвичайного і Повноважного Посла, Міністра охорони навколишнього середовища України в 1991-1992 роках, науковця, відомого письменника і публіциста Юрія Щербака "Ядерний тероризм і шантаж рф – загроза міжнародній безпеці", або виступ "Підвищення антивоєнного потенціалу міжнародної та національної систем екологічної безпеки" Міністра охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки України в 1998-2001 роках, Міністра екології та природних ресурсів України в 2002 - 2003 роках, а нині Голови українського товариства охорони природи Василя Шевчука, доповіді інших знакових для нашої країни фахівців. Доволі часто в них лунало слово "екоцид", адже саме злочини екоциду – це те, що, окрім іншого, чинить в Україні агресор. Чинить планомірно та цілеспрямовано.

Шляхи і підходи до подолання наслідків екологічних злочинів рф розглядали учасники Форуму на засіданнях секцій, назви яких промовляють самі за себе: "Гуманітарне розмінування українських земель", "Протидія російському ядерному тероризму в Україні. Ліквідація забруднень від ядерних ризиків", "Енергетична та екологічна безпека. Очищення води та водойм". Ось перелік лише деяких з доповідей, що їх розглянули і обговорили фахівці: "Гуманітарне розмінування в освітніх викликах воєнного та повоєнного часу" (автори проф. директорка НН ІЕЕ КПІ ім. Ігоря Сікорського Оксана Вовк та проф., в.о. завідувача кафедри геоінженерії НН ІЕЕ Наталя Зуєвська), "Проблеми розмінування територій України під час бойових дій 2022-2024 років та перспективи відновлення земель для господарської діяльності" (директор Агенції стратегічних комунікацій Михайло Костинський), "Визначення хімічного забруднення земельних та водних ресурсів України внаслідок бойових дій" (завідувач лабораторії Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Павло Зелений), "Прояви російського ядерного тероризму в Україні" (академік НАН України, директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Анатолій Носовський), "Експлуатація ядерних енергетичних об'єктів України за екстремальних умов" (проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Вадим Кондратюк), "Сучасні сенсорні системи КПІ ім. Ігоря Сікорського для моніторингу повітряного середовища: для мирного і воєнного стану України" (проф., декан хіміко-технологічного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського Ольга Лінючева), "Захист водних екосистем від забруднення мінералізованими стічними водами" (проф., завідувач кафедри екології та технології рослинних полімерів КПІ ім. Ігоря Сікорського Микола Гомеля), "Проблеми оцінки екологічної шкоди від агресії рф" (старший науковий співробітник Центру аерокосмічних досліджень НАН України Андрій Демиденко) та інші.

І, як вказано вище, в межах Форуму було проведено конкурс стартап-проєктів і науково-технічних розробок в екологічній сфері. На ньому було розглянуто 20 проєктів, які обрало міжнародне журі з 46 тих, що надійшли на його розгляд, 8 визнано переможцями. Причому команди, які презентували розробки, що було визнано найперспективнішими, за словами керівниці та однієї із засновників стартап-школи "Sikorsky Challenge" Інни Малюкової, отримають змогу безкоштовно пройти акселераційну навчальну програму для участі в основному фестивалі "Sikorsky Challenge 2024" у жовтні. І це дійсно актуальні проєкти: дипломи переможців вручено авторам проєктів "Роботизовані комплекси на базі штучного інтелекту", "Механічний метод очищення поверхні акваторій від нафтопродуктів", "MineGuard" (як зрозуміло з назви, це розробка з протимінної тематики), "Магнітна сепарація – основа природоохоронних технологій майбутнього" і чотирьох інших.

Загалом участь у Форумі взяли 218 державних і політичних діячів, вчених, вітчизняних і зарубіжних експертів, викладачів і студентів із 18 університетів та установ НАН України, а також представників волонтерських і громадських організацій України, США, Японії, Швейцарії, Великої Британії. Було заслухано 31 доповідь та 8 виступів.

Учасники прийняли Декларацію Форуму, в якій визначили низку головних меседжів, які вони прагнули донести до світового співтовариства. Цей документ після доопрацювання Оргкомітетом буде скеровано до ЕКОСОР (ООН), ЮНЕСКО, МАГАТЕ, Європейської Комісії, інших впливових міжнародних організацій та до урядів держав світу з метою ініціювати притягнення росії до відповідальності за злочини воєного екоциду в Україні.

Завершилася робота Форуму концертом, який поставив і провів народний артист України, керівник кафедри ЮНЕСКО "Музика, освіта, наука – заради миру" Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського, Артист ЮНЕСКО в ім'я миру, Посол української культури, художній керівник – диригент оркестру "Київ-Класик", диригент Національної опери України Герман Макаренко.

Насамкінець про організаторів Форуму. Ними виступили Громадська організація "Українська Рада Миру", Всеукраїнська інноваційна екосистема "Sikorsky Challenge Ukraine", Міжнародна громадська організація "Рада з екологічної безпеки". Співорганізаторами – Торгово-промислова палата України, Будівельна палата України, Спілка жінок України, Громадська організація "Міжнародний інститут – асоціація регіональних екологічних проблем", Громадська організація "Український Альянс". Генеральним спонсором – АТ "Райффайзен Банк".

Дмитро Стефанович

Науковці в галузі інженерії та енергетики, фахівці Міноборони та Мінекології України, 
бізнесмени й депутати, представники Великої Британії, США та Японії об’єдналися задля боротьби з екоцидом, ядерним тероризмом, замінуванням і забрудненням води в Україні.

Упродовж двох днів учасники обговорювали проблему екологічного геноциду, спричиненого війною, та шукали ефективні шляхи виконання восьмого пункту Української Формули Миру — протидії екоциду.

Міжнародний форум «Екологія і мир» у Київській політехніці.

Упродовж двох днів учасники обговорюватимуть проблему екологічного геноциду, спричиненого війною.

З-поміж тем, що будуть порушуватись:
🔹 досвід Японії в гуманітарному розмінуванні,
🔹 відновлення сільськогосподарських земель,
🔹 утилізація ядерних відходів,
🔹 захист атмосфери від викидів, спричинених воєнними діями.

Дорогі друзі! 15-16 травня 2024 року в КПІ ім.Ігоря Сікорського відбудеться Міжнародний екологічний Форум «Екологія і мир», присвячений вирішенню екологічних проблем, яких завдала та продовжує завдавати Україні повномасштабна російська агресія.

Організаторами цього заходу виступають:

  • Українська Рада Миру
  • Всеукраїнська інноваційна екосистема Sikorsky Challenge Ukraine
  • Рада з екологічної безпеки

Ключовою подією Форуму стане Конкурс стартап-проєктів та науково-технічних розробок в екологічній сфері за темами:

  • Гуманітарне розмінування територій
  • Очищення води та водойм
  • Збір та утилізація відходів
  • Інше (в контексті екологічної безпеки)

Цей тематичний Конкурс проводиться як проміжний у рамках Міжнародного  Фестивалю інноваційних стартап-проєктів «Sikorsky Challenge 2024» (відбувається щорічно у жовтні).

Команди перспективних проєктів , відібраних потенційними замовниками/інвесторами під час проміжного Конкурсу, зможуть пройти акселераційну програму, «заточену» під цих замовників/інвесторів, стати фіналістами Міжнародного Фестивалю «Sikorsky Challenge 2024» та отримати фінансову підтримку для своїх проєктів.

Запрошуємо всіх, у кого є інноваційні ідеї, стартап-проєкти та науково-технічні розробки, зареєструватись за посиланням - https://forms.gle/ZosfsaF2vY2ZWKv48  до 29 квітня 2024р.

Дата проведення: 15-16 травня 2024

Місце проведення: КПІ ім.Ігоря Сікорського, м.Київ, пр.Берестейський, 37

Формат проведення: змішаний – очна присутність та синхронний онлайн-режим.   

Друзі! Інновації в екологічні безпеці – це наше майбутнє. Будуймо його!

Дата події