У жовтні виповнюється два роки від заснування в КПІ ім. Ігоря Сікорського Благодійного фонду підтримки Збройних Сил України "Київський політехнік". Про його діяльність наша газета та інші медіаресурси університету вже інформували читачів.

Сьогодні, вважаємо, буде доречним певною мірою узагальнити результати дворічної роботи Фонду. Кореспондент "КП" поспілкувався з членами його правління – начальником відділу цивільного захисту Юрієм Нестеренком і заступником головного бухгалтера університету Катериною Заїць.

💌

Отже, розповідає Юрій Нестеренко:

– Благодійний фонд підтримки ЗСУ "Київський політехнік" засновано за ініціативи Вченої ради університету та працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського 14 жовтня 2022 року. Його правління з 7 працівників очолює директор НН ММІ Ігор Гришко. Мета створення Фонду зрозуміла із самої назви – матеріальна підтримка ЗСУ задля наближення перемоги над російським агресором. Через Фонд ми надаємо допомогу співробітникам і студентам університету, які були мобілізовані або на добровільних засадах долучилися до Сил оборони України. Надходження Фонду – це грошові внески працівників університету і взагалі від будь-кого шляхом відрахувань із зарплати через бухгалтерію, або особисто перераховані на рахунок Фонду. Слід зазначити, що в КПІ часто проходять конференції чи інші зібрання, учасники яких також своїми внесками поповнюють наш Фонд. Жодних обмежень чи фіксування сум, які вносяться, ми не встановлюємо – все лише добровільно, за власними прагненнями співробітника та його можливостями.

Принагідно нагадаю про пріоритетність використання надходжень. За рішенням правління Фонду, першочергово – це надання допомоги київським політехнікам, які перебувають у зоні бойових дій або на бойовому чергуванні. Другий пріоритет – підтримка інших категорій військовослужбовців з підрозділів бойового, технічного, тилового забезпечення. Надання допомоги родинам військовослужбовців – тим, хто її потребує – це третій пріоритет використання надходжень. Четвертий пріоритет – це підтримка програм допомоги ЗСУ у частині розробок нових зразків озброєння і техніки, над якими працюють багато підрозділів КПІ. І ще одне – позачергова невідкладна допомога надається військовослужбовцям та учасникам бойових дій, які дістали поранення у війні з рф. У нашій роботі намагаємося гнучко підходити до вирішення питань використання коштів – рішення приймаємо залежно від пріоритетності і, звичайно, від обсягу грошових надходжень до Фонду.

– Ви отримали запит від військовослужбовця, який подальший шлях його розгляду і реалізації?

– Заявку отримаємо, як правило, в телефонному, а потім у письмовому режимі через електронну пошту. Вона розглядається на засіданні правління Фонду, де визначаємо її пріоритетність порівнюючи з іншими запитами і нашими фінансовими можливостями. Після придбання виробу, на який надійшов запит, відправляємо його за адресою, яку вказує автор запиту, – студент чи працівник КПІ – який служить у лавах Сил оборони України. З військової частини ми отримаємо документ – акт прийому-передачі виробу і підтвердження у вигляді відеоматеріалу або фотографії з дотриманням заходів безпеки. Щомісячно нам надходить в середньому 5-10 запитів і близько 200 тис. грн грошових надходжень.

Розмову продовжує Катерина Заїць:

– Обсяги надходжень до Фонду й співвідношення отриманих і реалізованих запитів за два роки роботи такі. Загальна кількість акумульованих коштів з початку створення Фонду по вересень 2024 року – 5725393,72 грн. Із отриманих 102 заявок майже всі реалізовано. Надано допомогу 69-ти військовим частинам і 2-ом добровольчим формуванням. Серед реалізованих заявок від підрозділів ЗСУ відзначу такі придбання: квадрокоптери DJI Mavik – 10 одиниць на загальну суму 1174540,40 грн; тепловізори на суму 453500 грн, 10 дронів-камікадзе на суму 162810 грн; супутникові модеми Starlink – 7 одиниць на суму 159635 грн; комплект управління дронами на суму 46234 грн та інше (нижче представлено деякі фотозвіти вояків, які вже отримали обладнання, придбане коштом Фонду – прим. ред.).

Зазначу, що члени правління Благодійного фонду підтримки ЗСУ "Київський політехнік" на чолі з директором НН ММІ Ігорем Гришком за свою роботу у цій організації жодних грошових виплат не отримують.

Спілкувався Володимир Школьний

Від редакції: Варто відзначити, що допомога Силам оборони України, яку здійснює КПІ через створений два роки тому Фонд, є доволі суттєвою. І, мабуть, чи не головне: ми знаємо, що ця допомога – конкретизована, бо кожна гривня, використана Фондом, утілена в певний військовий виріб для потреб військовослужбовців – київських політехніків. Так будемо ж продовжувати підтримувати і насичувати коштами Фонд допомоги ЗСУ! І будемо наближати нашу перемогу!

Ви можете допомогти нашим захисникам

Дата події