6 червня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Сеймур Гурбан оглу Мардалієв. Разом з Послом прибув Третій секретар посольства Азербайджанської Республіки в Україні Парвіз Сайаф оглу Асадов.

З гостями зустрілися ректор університету Михайло Згуровський, проректор з міжнародних зв'язків Сергій Сидоренко, директор Інституту передових оборонних технологій Юрій Єхануров, керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine" (SCU) Інна Малюкова, директор Центру міжнародної освіти КПІ Сергій Маулік та інші співробітники університету.

Учасники зустрічі розглянули низку питань щодо відновлення обсягів співпраці азербайджанських колег з викладачами і дослідниками КПІ імені Ігоря Сікорського та її розширення. Співпраця ця має давню історію, але через пандемію COVID-19 і повномасштабну війну, що її росія розв'язала проти України, останніми роками інтенсивність її знизилася. Тож було обговорено поновлення партнерства за усіма напрямами, але, передусім, звісно, у навчанні молодих громадян Азербайджану за деякими найпривабливішими для них освітніми програмами КПІ. Розглядалися й можливості співпраці в науково-технологічній сфері: скажімо, досягнуто попередніх домовленостей про створення коштом азербайджанських партнерів угрупування дослідницьких супутників. Також було окреслено підходи до реалізації спільних проєктів у межах діяльності Інституту передових оборонних технологій КПІ, зокрема в сфері гуманітарного розмінування. Крім того, під час розмови було порушено питання організації спільної науково-інноваційної конференції SCU та відповідних науково-дослідних структур і університетів Азербайджану, участі азербайджанських винахідників і стартаперів у черговому міжнародному фестивалі інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge" тощо. "Ми разом можемо розробляти спільну платформу та заходи, які сприятимуть розвитку інновацій, як в Азербайджані, так і в нас", – зауважила Інна Малюкова. А ще під час зустрічі представники Азербайджану та КПІ ім. Ігоря Сікорського обговорили питання про співпрацю КПІ з турецькою фірмою "Baykar Makina" і потенційну можливість розбудувати співпрацю з партнерами в трикутнику: КПІ – партнери із Азербайджану – партнери з Туреччини.

Гості ознайомилися з меморіальними стендами, присвяченими київським політехнікам, які віддали своє життя за незалежність України, алеєю видатних вчених, життя та діяльність яких були тісно пов'язані з КПІ, експозиціями Державного політехнічного музею України та його відділу авіації і космонавтики ім. Ігоря Сікорського. Також вони відвідали інноваційне укриття "Smart Shelter CLUST Space" в Науково-технічній бібліотеці університету.

Володимир Школьний

До Київської політехніки з важливим візитом завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Сеймур Гурбан оглу Мардалієв.

Тепер сторони співпрацюватимуть над космічною програмою, кібербезпекою та впровадженням новітніх технологій у гуманітарному розмінуванні.

Також представники Азербайджану висловили неабиякий інтерес до інкубатора передових технологій КПІ — інноваційної екосистеми Sikorsky Challange — і задекларували намір спільно працювати над розробками у галузі оборонних технологій.

Дата події