Енергетична війна, яку росія веде проти України, показала актуальність використання в умовах воєнного стану гібридних енергетичних систем. Альтернативні джерела енергії суттєво допомагають енергосистемі, вони відносно невеликі та й атакувати їх важче.

"На сьогодні надважливо, щоб працювали всі види генерації, інтегровані в енергопостачальні системи, щоб енергетика функціонувала збалансовано", – наголошують науковці кафедри електропостачання НН ІЕЕ і трудяться задля цього. Зокрема, над оцінюванням режимів роботи генеруючого обладнання й інтегрованих електричних мереж, а також розподілу навантажень між генеруючими джерелами мікромереж з урахуванням недостатності первинної інформації працює молода дослідниця Олена Ярмолюк. Цій темі була присвячена її дисертаційна робота на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук, яку науковиця успішно захистила в 2015 р.

Сьогодні в її активі 65 наукових праць, у тому числі 37 статей у наукових фахових виданнях і виданнях, які включено до міжнародних наукометричних баз, вісім авторських свідоцтв та дві монографії. Неодноразово вона брала участь у міжнародних науково-технічних конференціях, виставках, залучалася до виконання держбюджетних тем. У 2018 р. Олена Ярмолюк отримала грант Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених для проведення дослідження "Розробка моделі оптимального функціонування енергетичних хабів в інтелектуальних системах енергопостачання України". Результати роботи сприяють підвищенню безпеки, надійності й економічності процесу комплексного забезпечення споживачів енергоресурсами. У перспективі отримані результати будуть корисні при вирішенні широкого кола різноманітних завдань, пов'язаних з оптимізацією структур і режимів роботи мікросистем та енергетичних хабів, визначенні найефективніших умов комплексного використання відновлюваних джерел енергії та їхньої паралельної роботи з енергосистемами у процесі лібералізації ринку електроенергії.

Торік дослідниця стала керівницею наукової роботи молодих учених "Формування інструментарію для управління попитом та енергозабезпеченням з використанням гібридних систем малої потужності". Роботу спрямовано на підвищення гнучкості та надійності енергосистеми в умовах стрімкого розвитку та впровадження відновлюваних джерел енергії малої потужності і систем накопичення енергії, що вимагає формування нового сегменту в енергетичній галузі – гібридної відновлюваної енергетичної системи. Очевидно, що у цьому випадку виникає необхідність пошуку нових методів і підходів до керування такими об'єктами електроенергетики.

"А почалося все в далекому 2004-му, – згадує Олена. – Я закінчила школу та мріяла навчатися в КПІ ім. Ігоря Сікорського, як мої батьки, дядько та брат. Хоча рідні навчалися на факультеті електроенерготехніки та автоматики, мені більше імпонував Навчально-науковий інститут енергозбереження та енергоменеджменту".

Її наукова робота під керівництвом професора Володимира Попова розпочалася під час навчання в магістратурі. Отримавши в 2010 р. ступінь магістра за спеціальністю "Електротехнічні системи електроспоживання", за рекомендацією свого наставника дослідниця вступила до аспірантури за спеціальністю "Енергетичні системи та комплекси". Нині Олена Ярмолюк читає студентам лекційні курси, проводить практичні заняття та керує курсовими проєктами, залучає підопічних до наукової творчості. Також викладачка бере активну участь у житті кафедри, кілька років поспіль є членкинею журі секцій ІІ (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Київського відділення Малої академії наук України, вихованців КПНЗ "Київська Мала академія наук учнівської молоді", членкинею журі університетської студентської олімпіади з дисципліни "Енергетичний менеджмент", експерткою проєктів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок за напрямом "Енергетика та енергоефективність" тощо.

Справа, якою займається молода вчена, приносить результати та задоволення. Але не лише наукою живе дослідниця. Вона є мамою двох маленьких діток, вільний від роботи час присвячує родині та своєму хобі – рукоділлю.

У 2021 р. Олені Ярмолюк присвоєно звання доцента кафедри електропостачання. А ще, завдяки високому науковому рівню та наполегливій праці, вона стала переможцем університетського конкурсу "Молодий викладач-дослідник 2021" та "Молодий викладач-дослідник 2022". Науковиця і надалі планує працювати задля розбудови стійкої, сучасної, інвестиційно привабливої енергетичної галузі, яка забезпечить споживачів чистою, доступною та надійною енергією.

Надія Ліберт