Семінар "Антикризове управління в умовах глобальних соціально-економічних трансформацій", що його спільно організували КПІ ім. Ігоря Сікорського та Познанський університет технологій (ПУТ), відбувся 5 грудня 2023 року. Це вже другий міжнародний семінар, який спільно провели КПІ та ПУТ. Перший, нагадаємо, відбувся у складні часи блекаутів 6 грудня 2022 року. Тоді його учасники обговорювали тему "Людські, соціальні та економічні аспекти безпеки".

Семінар проведено в межах реалізації програми "Наука заради миру та безпеки" НАТО за проєктом SPS G6119 "Підвищення спроможності місцевих громад протидії кризовим ситуаціям", який спільно виконують факультет менеджменту та маркетингу КПІ ім. Ігоря Сікорського та факультет інженерного менеджменту ПУТ. Проходив він в онлайн-режимі.

Підрозділами-співорганізаторами семінару були: від КПІ ім. Ігоря Сікорського – кафедра міжнародної економіки факультету менеджменту та маркетингу спільно з факультетом соціології і права, з боку ПУТ – кафедра підприємництва та ділового спілкування факультету інженерії менеджменту. Основними темами обговорення стали проблеми поведінкових засад антикризового управління місцевими громадами; антикризовий менеджмент на місцевому рівні та його практичні аспекти; розбудова підприємницького потенціалу місцевих громад у післявоєнному контексті.

Учасників привітали декан факультету інженерії менеджменту ПУТ Ганна Влодаркевич-Клімек, проректор з навчальної роботи КПІ Анатолій Мельниченко, декан факультету менеджменту та маркетингу КПІ ім. Ігоря Сікорського Марина Кравченко, директорка Інституту менеджменту та інформаційних систем ПУТ Йоанна Калковська та доцентка кафедри підприємництва та ділових комунікацій факультету інженерії менеджменту цього університету Оксана Ерделі.

Особливістю цьогорічного семінару стало запрошення на нього керівника найбільш постраждалого від агресивного вторгнення росіян на територію Київщини району – в.о. обов'язків голови Бучанської районної ради Владислава Хахуліна. Також був присутній начальник юридичного департаменту Бучанської районної ради Сергій Підлісний.

Семінар працював за трьома секціями: "Поведінкові аспекти антикризового управління місцевими громадами" (модератор – професорка ПУТ Магдалена Вирвіцька), "Антикризовий менеджмент на місцевому рівні: практичні аспекти" (модератор – доцент ПУТ Гжегож Дахлке) та "Розбудова підприємницького потенціалу місцевих громад у післявоєнному контексті" (модератор – професор КПІ Сергій Войтко).

На засіданні першої секції з доповіддю "Довіра до державних інституцій в Польщі та в Україні" виступив професор відділу підприємництва та комунікації в бізнесі ПУТ Євген Ревтюк, а директорка Районного управління праці в Познані Малгожата Павлак представила доповідь "Програма "Солідарність з Україною" як всебічна допомога громадянам України у виході на ринок праці".

На другій секції Гжегож Дахлке виголосив надзвичайно актуальну доповідь "Підготовка до надзвичайних і кризових ситуацій. Аналіз вразливості суспільства до порушень у функціонуванні критичної інфраструктури". Другою стала доповідь "Цивільний захист у Польщі. Проблеми. Між можливостями та очікуваннями", яку підготував директор Департаменту безпеки та кризового менеджменту ПУТ Павел Курош.

Тематика дискусій третьої секції стосувалася становища внутрішньо переміщених осіб і питань, пов'язаних з їхнім фінансовим і соціальним забезпеченням. Зосередилися на Бучанському районі. Розглядався план відбудови та подальшого розвитку цього району на період 2023-2027 рр. Учасники також приділили увагу аналізу наявних джерел допомоги, підтримки з боку держави, іноземних партнерів і приватних структур. Обговорювалося й відновлення та ремонт адміністративних будівель, об'єктів соціальної інфраструктури, а також поліпшення обслуговування населення. Доповідали доцент Ярослава Глущенко з кафедри міжнародної економіки КПІ ім. Ігоря Сікорського та Владислав Хахулін. Вони підготували ключову доповідь "Концепція соціально-економічного відродження Бучанської громади". Учасники отримали змогу глибше зрозуміти сутність антикризового управління та проблематики відновлення регіонів, що найбільш постраждали від бойових дій та окупації росією. А ще обговорили актуальну проблематику забезпечення дієвого антикризового управління в умовах надзвичайних ситуацій, економічних і соціальних зрушень. Також було розглянуто сильні й слабкі сторони України та Польщі в управлінні ризиками та у формуванні підприємницького потенціалу місцевих громад України задля повоєнної відбудови.

Отож семінар став важливим етапом у поглибленні розуміння механізмів антикризового управління.

Сергій Войтко, завідувач кафедри міжнародної економіки ФММ

Дата події