Наприкінці грудня всесвітньо відома міжнародна аналітична агенція в галузі вищої освіти QS Quacquarelli  Symonds традиційно оприлюднила рейтинг на 2022 рік найкращих університетів Європи, Середньої Азії та країн, що розвиваються (QS EECA). Загалом до цього рейтингу ввійшло 450 закладів вищої освіти. КПІ ім. Ігоря Сікорського знов увійшов у його першу сотню. Понад те, він поліпшив і своє в ній місце, піднявшись на 3 сходинки вгору – з 66 на 63 місце. Свої інтегральні параметри КПІ зміг покращити за трьома категоріями з десяти з тих, за якими рейтинг оцінює ЗВО: оцінювання університету  академічними експертами; оцінювання КПІ роботодавцями; мережування в наукових дослідженнях. Слід зауважити, що з-поміж 10 інтегральних параметрів  цього  рейтингу саме Academic Reputation (ваговий коефіцієнт – 30%) і Employer Reputation (ваговий коефіцієнт – 20%) є для КПІ найкращими.

Слід додати також, що лише 4 українських заклади вищої освіти поліпшили свої позиції порівняно з минулим роком. Один із цих чотирьох – КПІ.

Окрім  Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" до списку потрапили ще 40 українських вишів. За словами директора агенції Бена Саутера, така кількість українських університетів є "абсолютним рекордом" в історії їхнього рейтингу (торік їх було лише 25).

Варто зауважити водночас, що в Топ-100 рейтингу QS EECA 2022 залишилися не чотири виші України, як минулого року, а лише три – через певне зниження репутаційних і наукометричних показників більшості українських університетів, які здобули місце в рейтингових списках.

КПІ посів і друге місце в десятці найкращих в Україні.

Отож перша десятка найкращих українських ЗВО за версією QS EECA виглядає так: 

  1. Київський національний університет імені Тараса Шевченка – 35 місце;
  2. Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" – 63 місце;
  3. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна – 69 місце;
  4. Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" – 105 місце;
  5. Національний університет "Львівська політехніка" – 106 місце;
  6. Сумський державний університет – 122 місце;
  7. Національний університет "Києво-Могилянська академія" – 131 місце;
  8. Одеський національний університет імені І. І. Мечникова – 166 місце;
  9. Національний університет біоресурсів і природокористування України – 183 місце;
  10. Львівський національний університет імені Івана Франка – 191 місце.

Не можна не звернути уваги на те, що КПІ отримав найвищий рейтинг серед українських ЗВО технічного профілю, поступившись першим місцем у списку кращих вишів України лише класичному КНУ ім. Тараса Шевченка.

Повний список університетів, які ввійшли до рейтингу, можна знайти у відповідному розділі сайту QS Quacquarelli Symonds.

Дата події