Київська політехніка, ДНУ, Національний центр аерокосмічної освіти молоді й «Південмаш» обʼєдналися для спільної роботи

16 червня відбулася зустріч представників Київської політехніки, Дніпровського національного університету, Національного центру аерокосмічної освіти молоді та «Південмашу». Мета — обʼєднати дві потужні наукові школи, розширити наявні програми академічної мобільності й студентські проєкти, створити для студентів можливості працевлаштуватись після випуску на «Південмаші».

На зустрічі були присутні представники Київської політехніки, ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий, директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О. М. Макарова Олексій Кулик і заступник гендиректора з персоналу Південного машинобудівного заводу Віталій Патока.

Київська політехніка погодила з Дніпровським університетом удосконалення укладеного ще 2019 року договору про співпрацю в галузях навчальної та виховної роботи, методичного забезпечення, наукових досліджень і, зокрема, академічної мобільності. Дотепер існувала спільна програма академічної мобільності для студентів, що навчаються за спеціальністю 134; була передбачена дуальна освіта з ГО «Ноосфера», компанією Firefly Aerospace і ТОВ «Флайт Контрол». Виші домовились розширити цю співпрацю й на інші спеціальності. Також університети готуватимуть кадри для провідного машинобудівного заводу «Південмаш» у Дніпрі. З Центром аерокосмічної освіти узгодили подовження вже наявних студентських проєктів.

Колеги з Дніпра отримали інформацію про досягнення й можливості Всеукраїнської інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Україна (SCU) — відкритої інноваційної екосистеми, що об’єднує інституції країни, зацікавлених у розвитку української інноваційної економіки: університети, наукові установи, органи державної влади та місцевого самоврядування, бізнес-компанії, фонди й громадські організації. Організатором взаємодії цих інституцій-учасників виступає Інноваційна екосистема Sikorsky Challenge КПІ ім. Ігоря Сікорського.

«КПІ є провідним у сфері супутникових технологій, в надзвичайно актуальному сьогодні сегменті нано- і мікросупутників, тож пропонується обʼєднати зусилля. Підприємство „Південмаш“ нині гостро потребує кадрів — виробничих та інженерних, а отже, зусилля обох університетів будуть спрямовані на формування фахівців також і для цього підприємства. Два наших виші мають намір стати платформою для розвитку аерокосмічної галузі, зважаючи на можливості та досягнення їхніх наукових шкіл, досвід підготовки фахівців сучасного рівня. Представників Дніпра запросили до інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Україна, яка є моделлю і драйвером високотехнологічного інноваційного розвитку економіки України», — підсумовує директор НН ІАТ КПІ Іван Коробко.

Дата події