25 березня 2022 року відбулася чергова нарада МОН України з керівниками ЗВО за участі Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, першого заступника Міністра – Андрія Вітренка, представниці Офісу Президента України – Світлани Кретович, представників Державної служби якості освіти та інших.

🔹 Керівникам ЗВО на нараді наголошено на важливості сталості роботи закладів освіти. За словами, Сергія Шкарлета, головне завдання, яке стоїть перед МОН та університетами – організація освітнього процесу в умовах воєнного стану.

🔹 За словами директора Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації Світлана Криштоф, атестація науково-педагогічних кадрів може здійснюватися безперервно, зокрема і присвоєння вчених звань. Крім того, було зазначено такі тези: Ліцензування освітньої діяльності не припиняється і буде тривати далі.

🔹 Інформаційно-іміджевий центр МОН України, який займається проставленням апостилів на документах про освіту, відкриє свій офіс у Тернополі.

🔹 Університети можуть в умовах воєнного час як виняток здійснювати процедури поновлення та переведення не в канікулярний період.

🔹 Окрема нарада буде присвячена питанням вступу до ЗВО.

🔹 Згідно листа 1/3454-22 від 15 березня 2022 року, може перенесено термін атестації педагогічних працівників.

🔹 Генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти Олег Шаров висловив скептичне ставлення до можливості заміни магістерських дисертацій на атестаційний екзамен (навіть якщо це дозволено відповідним наказом), адже це може вплинути на подальше визнання магістерських дипломів, зокрема закордоном.

🔹 Вивільнене педагогічне навантаження НПП, яке передбачалося на керівництво підготовкою бакалаврських робіт, можна спрямовувати або на інші види робіт (науково-інноваційну, методичну, організаційно-виховну), або ж перенесене на наступний навчальний період

🔹 Режим воєнного стану не є підставою для дискусій щодо відхилення від принципів академічної доброчесності.

🔹 Якщо у НПП спливає термін контракту і в нього є навантаження, то контракт можна подовжити на рік. У інших випадках – використовувати положення статті Закону про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану.

🔹 Вступні іспити до аспірантури, як виняток, можна організовувати онлайн, але питання виноситься на розгляд університетів та їх правил прийому.

Дата події