25 грудня глядачі програми "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" отримали різдвяний сюрприз – короткий виступ ансамблю учасників Народної академічної хорової капели КПІ ім. Ігоря Сікорського на чолі з її художнім керівником Русланом Бондарем. На початку дев'ятої ранку ансамбль на Софійській площі виконав найвідоміший у світі український хоровий твір – "Щедрик" Миколи Леонтовича.

З цього приводу кореспондент "КП" звернувся до Руслана Бондаря з проханням розповісти і про цей виступ, і про діяльність капели у період карантину.

– Кінець старого року і початок нового для Народної академічної хорової капели КПІ є періодом високої творчої активності. У цей час проходить багато фестивалів і концертів, присвячених Різдву, Новому року, Дню Соборності України. Капела в них  традиційно бере участь. Це, наприклад, Всеукраїнський різдвяний фестиваль "Велика коляда", що проходить у перших числах січня у Львові, Різдвяні зустрічі "У промінні Віфлеємської зірки", які до Дня Соборності України проводить клуб "Співуча родина" Київського міського будинку вчителя. Кілька років тому гурти учасників хорової капели напередодні свята Старого нового року розпочали щедрувати в навчальних корпусах КПІ, створюючи святковий настрій політехнікам безпосередньо на роботі. Але через карантин усі ці та інші мистецькі заходи, у яких капела могла б узяти участь, скасували.

Звичайно, після запровадження карантину ми не припинили співати. Хоча концерти не проводилися, але ми проводили репетиції, часом дистанційно, в режимі zoom-конференцій, часом у Великій хімічній аудиторії, дотримуючись належних застережних заходів.

У вересні ми взяли участь у двох онлайн-концертах. А виступ кількох наших хористів на Софійській площі 25 грудня став першим і єдиним виступом наживо у період з березня 2020 року. Хотів би висловити вдячність співробітникам редакції газети "Київський політехнік", завдяки сприянню яких стався наш виступ. Коли у працівників каналу десь по обіді 24 грудня з'явилася ідея запросити нашу капелу виступити, вони звернулися по допомогу до газети. А оскільки "Київський політехнік" уже не одне десятиріччя є, так би мовити, традиційним інформаційним партнером хорової капели КПІ, то з редакції відразу ж зателефонували до мене і передали пропозицію телеканалу.

Знавцям народних звичаїв може здатися дивним те, що ми на Різдво співали не колядку, а щедрівку. Але "Щедрик" в обробці Миколи Леонтовича – це не просто щедрівка. Це найвідоміший український хоровий твір. Нині його співають у всьому світі багатьма мовами, а його англомовна версія "Carol of the Bells" є однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Дата події