Команда проєкту «Форсайт COVID-19» Світового центру даних «Геоінформатика і сталий розвиток» КПІ імені Ігоря Сікорського оприлюднила дослідження рівня довіри українського суспільства до щеплення проти COVID-19. Аналіз проводився шляхом онлайн-моніторингу понад 5000 найбільш популярних українських та іноземних медіа-ресурсів і соціальних мереж з використанням інтегрованої онлайн-платформи «Advanced Analytics» Інформаційно- аналітичного ситуаційного центру КПІ. Враховувалися експертні висновки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України.

Було показано, що вакцинація проти коронавірусу в різних країнах і регіонах світу характеризується різними темпами імплементації і різними рівнями суспільної довіри. У той час як Британія і США вже вакцинували від до 2% населення, а Ізраїль – 16%, в країнах ЄС щеплення тільки починається. В Україні цей процес відбувається лише на рівні громадського обговорення. Найвищий рівень довіри до щеплення спостерігається в Китаї, Бразилії, Південній Африці та Південній Кореї. Позитивно ставляться до вакцинації в Іспанії, Данії, Великобританії, Португалії, Італії, Німеччині і Нідерландах. Найнижчий рівень довіри спостерігається в Польщі, Росії, Франції та Україні – 56%, 54%, 46% та 24% відповідно.

Моніторинг ставлення українців до щеплення проти COVID-19 показав, їх значну невизначеність, яка коливається в діапазоні 53%-81% з коефіцієнтом конфліктності С=0.33. Максимальна поляризація думок в суспільстві досягається при С=1. В сегменті досліджуваних медіа-ресурсів та соціальних мереж мав місце баланс між кількістю позитивних і негативних ставлень, який коливався в діапазоні 10%-24% при незначній позитивній синергії суспільства.

Стосовно застосування конкретних вакцин, то найбільша суспільна довіра українців віддається вакцині Oxford Uni – AstraZeneca. На другому місці знаходиться вакцина Moderna. На третьому – Sinovac Biotech. На четвертому –Pfizer – BioNTech. І на останньому – Gamaleya Sputnik V. В частині можливої реєстрації і застосування в Україні російської вакцини Gamaleya Sputnik V, отримані результати вказують на високий рівень невизначеності ставлення населення до доцільності її застосування в Україні (від 62% до 86%), з приблизно рівною кількістю позитивних і негативних відгуків в діапазоні (8%-24%).

Підготовка до масової вакцинація населення України проти COVID-19 повинна підтримуватися активним інформаційним супроводом на державному рівні. З метою планування цього заходу доцільним є проведення оцінки реальної захворюваності населення України на COVID-19 шляхом створення мереж збору даних щодо виявлення випадків COVID-19, які не підтверджувалися методом ПЛР тестування та не були включені до офіційної статистики.

Дата події