У Ладижині стартував проєкт компанії ДТЕК з екопромтуризму для молоді.

Студенти й викладачі відвідали унікальний енергетичний комплекс Ладижинської ТЕС, безпосередньо на об’єктах ознайомились з процесом виробленням електроенергії та перспективами розвитку енергетики.

Комплекс Ладижинської ТЕС поєднує три напрями генерації електроенергії: традиційну теплову, гідро- і сонячну електростанції. Це єдиний в Україні приклад маневрової та відновлювальної генерації електроенергії в одному місті. Зручне розташування Ладижинської ТЕС, Ладижинської ГЕС і Ладижинської СЕС дає змогу за кілька годин докладно ознайомитись із засадами виробництв і побачити, як працюють ці види генерації. В цьому переконалася перша екскурсійна група студентів теплоенергетичного факультету кафедри теплоенергетики Київської політехніки та інших вишів.

Студенти відвідали щити управління, подивилися на турбіну й котел, вагоноперекидач і стрічковий конвеєр подавання вугілля. Дізналися про інноваційні технології, що їх активно розвиває ДТЕК: використання штучного інтелекту на виробництві для безпеки праці й дронів для обстеження обладнання. Майбутні теплоенергетики ознайомилися з об’єктами Ладижинської ГЕС і СЕС, побачили, як енергетики зберігають і підтримують сприятливу екосистему біля підприємств: і водойму з рибами, і місце гніздування птахів.

Інна Беднарська, викладачка кафедри теплоенергетики КПІ їм. Ігоря Сікорського: «Сьогодні студенти отримують інформацію про промислові об’єкти країни переважно з книжок і відео, а це, звісно, не дає змоги відчути, як працює підприємство і наскільки воно є важливим для України. Ініціатива ДТЕК — показати нашій талановитій молоді унікальні об’єкти й передати досвід і розуміння роботи стратегічних підприємств країни. Підприємства, які ми відвідали в Ладижині, є прикладами не тільки потужної енергетичної промисловості, а й відповідального екологічного ставлення до виробництва і довкілля. Сподіваємося, проєкт екопромтуризму набиратиме обертів і популяризуватиме діяльність фахівців цієї сфери».

«Наша мета — зробити енергетику простою, доступною та відкритою для кожного, показати, що вона є ефективною та екологічною. Майбутнє України в наших руках — бізнесу й молоді. І коли молодь на власні очі бачить поточний стан, новітні технології та перспективи, вона докладатиме зусиль для розвитку енергетики, економіки й нашої країни», — коментує директор Ладижинської ТЕС Ігор Снєгін.

Дата події