Ще кілька років тому літо в середовищі працівників ЗМІ вважали періодом інформаційного затишшя. Мовляв, спекотні дні схиляють до блаженного спокою й навіть неробства, тож годі й чекати на якісь важливі новини.  Проте хибність цієї думки доводить саме життя: важливі події трапляються і в найгарячіші з точки зору температури за вікном дні.

Однією з таких очікуваних, але від того не менш значних для університету та вітчизняної оборонної промисловості подій стало урочисте вручення свідоцтв про підвищення кваліфікації першим випускникам програми "Школа професійного розвитку інженерів-конструкторів", започаткованої в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Відбулося воно 9 липня 2021 року в залі засідань Вченої ради університету.

Свідоцтва отримали 40 слухачів, які працюють на різних посадах на 23 підприємствах  Державного концерну "Укроборонпром". Серед них – головні конструктори, начальники відділів, лабораторій, бюро, інженери-конструктори і технологи, а також інші фахівці. Залежно від профілю професійної діяльності з них було сформовано три підгрупи за напрямами "Авіаційна та ракетно-космічна техніка", "Бронетехніка" та "Радіоелектронна техніка". 

При цьому всі слухачі навчалися за трьома  модулями – "Системна інженерія", "Сучасні інформаційні технології у проєктуванні та виробництві наукоємної продукції", "Управління інноваційними проєктами і програмами". Навчання розпочалося 20 квітня і тривало до початку липня. Здебільшого воно проходило в дистанційному режимі з використанням платформи "Сікорський". Проте тоді, коли слухачам необхідно було безпосередньо працювати з комп'ютерною технікою та модульно-інформаційними технологіями (а це приблизно 20% часу загальної програми), заняття проводилися в очному режимі. Завершилася підготовка очною сесією слухачів.

Документи про успішне закінчення "Школи…" вручили випускникам генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв і ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський.

Слід нагадати, що угоду між КПІ ім. Ігоря Сікорського та ДК "Укроборонпром" про започаткування нової програми для інженерів-конструкторів було укладено в лютому цього року. В ній було зафіксовано домовленості про значне розширення співпраці, розпочатої кілька років тому: окрім підготовки та перепідготовки кадрів вищої кваліфікації, передбачено й  проведення перспективних наукових досліджень, організацію заходів з інноваційного розвитку тощо. Понад те, цього року в університеті створено й Інститут передових оборонних технологій, який дозволить об'єднати запити підприємств оборонного комплексу України з можливостями інженерно-наукових шкіл КПІ.

За словами Юрія Гусєва,  нову освітню програму планується покласти в підґрунтя магістерської програми, за якою КПІ ім. Ігоря Сікорського  готуватиме фахівців для оборонно-промислового комплексу держави, зокрема й для її авіабудівної галузі. "Ми надзвичайно зацікавлені в тому, щоб і підприємства концерну, і підприємства приватної власності долучилися до реалізації цього науково-освітнього проєкту, який ми реалізовуємо за дорученням Президента України, – підкреслив очільник  ДК "Укроборонпром". – А від тих  40 слухачів, які отримали сьогодні свідоцтва, чекаємо нових ідей та пропозицій на основі здобутих знань".

Як розповів проректор з навчальної роботи Анатолій Мельниченко,  для КПІ участь у цій програмі важлива ще й тим, що університет і надалі нарощує свої можливості у забезпеченні підвищення обороноздатності країни. Причому не лише у створенні нових технологій, але й у справі підвищення рівня людського потенціалу, який створює новітню техніку. Він, окрім того, назвав підрозділи університету, які брали участь у програмі підвищення кваліфікації "Школа професійного розвитку інженерів-конструкторів" – це  Інститут аерокосмічних технологій, Механіко-машинобудівний інститут, Інститут прикладного системного аналізу, Інститут матеріалознавства та зварювання імені Є.О. Патона, Інститут післядипломної освіти, а також один із науково-дослідних інститутів ДК "Укроборонпром".

Дата події