Другий упродовж останніх тижнів візит до КПІ ім.Ігоря Сікорського представників Ісламської Республіки Афганістан відбувся 11 березня. Університет відвідала представницька делегація високопосадовців цієї країни, які напередодні взяли участь у Другому засіданні Українсько-афганської Спільної міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва. Тож до складу її входили урядовці, члени парламенту, дипломати, керівники великих державних установ і бізнес-структур Афганістану, а очолював її міністр торгівлі та промисловості Афганістану Нісар Ахмад Фаізі Гор’яні. Супроводжував гостей Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Афганістан в Україні Валі Монавар.

Оскільки майже для всіх членів делегації ці відвідини Києва та Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» були першими, коротку екскурсію університетом для них провів ректор Михайло Згуровський. Гості також оглянули деякі експозиції Державного політехнічного музею та, зокрема, його Відділу авіації та космонавтики ім. Ігоря Сікорського.

У бесіді, яка відбулася по тому, було обговорено потенційні можливості співробітництва підприємств і організацій Афганістану з КПІ ім. Ігоря Сікорського в науково-технічній сфері, а також перспективи здобуття якісної вищої освіти, які відкриються перед молодими афганськими громадянами, які оберуть для цього саме цей український університет. З великою цікавістю представники урядових і ділових кіл Афганістану переглянули презентаційні фільми про діяльність університету в науково-технічній галузі та реалізовані на різних його факультетах і кафедрах проєкти «КПІ інноваційний» та «КПІ. Підкорення космосу».

«Нас, передусім, цікавить співпраця з Київським політехнічним інститутом у військово-технічній сфері, – розповів після зустрічі Нісар Ахмад Фаізі Гор’яні. – І, звичайно, можливість здобуття тут технічної освіти. Сподіваюся, що Київський політехнічний та Кабульський технічний університети співпрацюватимуть. І, безумовно, ми розглядаємо цілий спектр інженерних спеціальностей, по яких ми зможемо направляти для вас студентів».

Високо оцінив побачене в КПІ ім. Ігоря Сікорського перший заступник голови Торгово-інвестиційної палати Афганістану Хабіулла Зіармаль. Понад те, він сказав, що оскільки і сам є випускником Кабульського технічного університету, йому було особливо цікаво побувати і ознайомитися з найвідомішим українським технічним вишем. Він назвав два основних напрями, які, з його точки зору, є найцікавішими для розгортання співпраці. Перший – це партнерство у сфері освіти, і другий – це науково-технічне співробітництво, особливо у сфері передових технологій, виробництва сучасного промислового обладнання тощо, тобто в тих областях, де КПІ має проривні досягнення.
«Я думаю, ми матимемо студентів з Ісламської Республіки Афганістан не тільки на бакалаврському рівні, але й на рівні магістерському та PhD», – поділився своїми враженнями від спілкування з афганськими колегами директор Центру міжнародної освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського Володимир Коваль. І пояснив, що ті з них, хто володіють англійською мовою, зможуть відразу вступати на навчання на перший курс бакалаврату, магістратури чи на PhD-програми. Решта ж вивчить українську на підготовчому відділенні Центру, де їм допоможуть освоїти не лише мову для спілкування, але й фундаментальні дисципліни, необхідні для вступу до університету.

Дата події